De Piet

Wie zijn we?

Sinds juli 2004 biedt onze zorgboerderij “De Piet” plaats aan dagbesteding voor ongeveer 40 deelnemers met een speciale zorgbehoefte. Onze boerderij is gevestigd in Ypelo. Wij, Harrie en Dinie, Raymond en Joyce Meenhuis wonen en werken hier. Samen met Robin Nijhof, onze vaste medewerker, zaterdagmedewerkers en onze vrijwilligers begeleiden wij mensen met een beperking op ons bedrijf.

De deelnemers die bij ons komen van maandag t/m vrijdag hebben veelal een stoornis in het autistisch spectrum of een verstandelijke beperking. Dit zijn bijvoorbeeld schoolverlaters van het speciaal onderwijs die een dagbesteding nodig zijn.

Op de zaterdag komen kinderen met (gedrags)stoornissen, veelal uit het autistisch spectrum.

We zorgen er gewoon voor dat we met z’n allen een zinvolle en gezellige dag beleven! 

 


Het werk

Elke dag beginnen we met het voeren en verzorgen van de dieren op de boerderij.

Alle ezels zijn dolblij als ze geknuffeld en geborsteld worden. Natuurlijk zijn alle dieren ook blij met een schoon hok. Geiten voeren en zorgen voor stro en hooi is ook een optie. Daarnaast kan je konijnen verzorgen en knuffelen, kippen voeren en eieren rapen. Of juist de paarden voeren, hun hokken schoonmaken en eventueel paard rijden of borstelen.

Tuinkarweitjes zijn ook bij ons te doen. Zo kan je bijvoorbeeld gras maaien, kantjes knippen, helpen in de groentetuin en tuinkas. We werken ook veel in de natuur zoals; meidoorn hagen snoeien en in het bos hout stapelen.
In de werkplaats kan je samen met de timmerman met hout werken op de dinsdag, donderdag en vrijdag. Veel eigengemaakte producten worden weer verkocht in ons winkeltje.
 

Hout kloven is ook een onderdeel van onze werkzaamheden. Harrie en Raymond zagen een grote boom in stukken. Die stukken komen op de boerderij en die worden gekloofd. Dit doe je met een goedgekeurde kloofmachine samen met iemand van de leiding.
Zo zijn er heel veel karweitjes die op een boerderij te doen zijn. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur. Je moet doen wat voor jou het leukste is! 
 

Op de zaterdag bieden wij dagbesteding aan kinderen vanaf 6 tot ongeveer 15 jaar. Kinderen van het speciaal basisonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en andere scholen kunnen op de zorgboerderij komen voor buitenschoolse opvang.

Op deze dag worden de dieren gevoerd en kunnen de kinderen met elkaar spelen op de boerderij.

Bij mooi weer spelen de kinderen buiten.

Er zijn fietsen, skelters, ballen, speelhuisje, schommels, trampoline, een echte auto en nog veel meer dingen om de kinderen te vermaken.

Bij slecht weer hebben we binnen een speelruimte vol met legoplaten en speelgoed.


En verder ...

Eigenlijk moet je gewoon eens komen kijken. We kunnen je dan de stallen, de werkplaats en de dieren laten zien. En tijdens een kopje koffie, of een glaasje limonade kunnen we kennis maken met elkaar en kan jij vertellen wat je leuk lijkt om te doen. Als je wilt komen kijken, is het wel handig als je van te voren even belt!


Jaar van opening

Wij zijn in 2004 als zorgboerderij gestart.