De Regenboogforel

Wie zijn we?

Zorgboerderij ďDe regenboogforelĒ is gevestigd op het terrein van Forellen Visvijvers Zederik in Meerkerk. Op onze zorgboerderij komen dagelijks mensen vissen waardoor er veel bedrijvigheid is en ruimte voor het ontwikkelen van sociale contactuele en communicatieve vaardig heden .

Onze zorgboerderij heeft hierdoor een unieke agrarische samenstelling van forellen, kleinschalig landbouw en veeteelt . Sinds maart 2009 organiseert onze zorgboerderij dagactiviteiten voor jongeren en volwassenen met een lichamelijk , psychische of een niet aangeboren hersenletsel. Ook voor mensen die willen re-integreren in het arbeidsproces kunnen op onze zorgboerderij terecht.

Op de zorgboerderij houden wij doelgericht rekening met de cliŽnt, waardoor de cliŽnt een maximale begeleiding krijgt. Wij proberen te kijken wat de cliŽnt wel en niet kan en leggen dan de nadruk op wat de cliŽnt juist wťl kan en stimuleren dit.

Wij hebben nog plaats op onze zorgboerderij:
Volwassen: maandag , dinsdag en woensdag van 10:00 en 15:00
Kinderen (vanaf 13 jaar): woensdag en vrijdag van 13:00 en 17:00
Omdat er bij ons veel water is, is voor de kinderen een zwemdiploma verplicht!!


Het werk

Onze zorgboerderij onderscheid zich van anderen door het gevarieerde aanbod van activiteiten die wij kunnen bieden.

Meehelpen met de Forellenvisvijver
Bij de vijvers van de forellen visvijver Zedrik komen dagelijks mensen vissen waardoor er veel bedrijvigheid is.De cliŽnten krijgen zo de mogelijkheid om sociale contactuele en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan door mee te helpen in de kantine van de visvijver, het verwelkomen van klanten en het verrichten van lichte kantine werkzaamheden, waaronder het klaarmaken van broodjes en het serveren van de koffie.

Andere werkzaamheden zijn:
De klant toespreken indien deze informatie wenst.
De vishengels klaarmaken en uitdelen.
Onderhoud(reparatie) plegen aan de hengel.
Het verzorgen van het visaas, het leren schoonmaken en roken van de gevangen forel.
Meehelpen bij het uitzetten van de forel en toezicht houden aan de vijvers.

Onderhoud van het terrein:
Bij het onderhoud van het terrein kan de cliŽnt verschillende werkzaamheden verrichten.
Het snoeien van bomen en struiken ,schoffelen ,onkruid wieden, vegen, grasmaaien en het legen van de vuilnisbakken zijn enkele voorbeelden van deze werkzaamheden.
Bij alle werkzaamheden en activiteiten neemt de begeleider de werkzaamheden over waar de cliŽnt moeite mee heeft.

Het verzorgen van de dieren:
Bij dit aspect van de zorgboerderij kan de deelnemer helpen bij het voeren van de dieren en het schoonmaken van hun verblijven .
Het  rapen van eieren . Bij het verzorgen van de dieren komt de deelnemer op een prettige manier in aanraking met verscheidene belangrijke aspecten van het hedendaagse leven. Zo leer de cliŽnt een bepaalde vorm van verantwoordelijkheid door de dieren op tijd te voeren.

Het verzorgen van moestuin en kas.
Bij het verzorgen van de moestuin en de kas zijn er verschillende werkzaamheden die door de cliŽnt gedaan kunnen worden, zoals het zaaien en oogsten van de groenten, onkruid wieden en water geven aan al het groen in en om de zorgboerderij.
Op de zorgboerderij worden groenten op een natuurlijke wijze gekweekt, er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruik. Doordat de deelnemer op een natuurlijke wijze met de groenten werkt wordt hij/zij milieubewuster. De cliŽnt leert ook doelgericht en zinvol te werken.

Door rekening te houden met het tijdbestek waarin gezaaid, geoogst en water gegeven moet worden leer de cliŽnt om te gaan met tijdstructurering.
Het verzorgen van de moestuin en de kas is kort weg gezegd een leerzame en prettige ervaring voor de cliŽnt.
Tijd voor ontspanning is er ook.
Zo is er een ontspanningsruimte die gezellig is ingericht met een tafel, stoelen en een bank.
In deze ruimte kan de cliŽnt lekker ontspannen een boek lezen of een spelletje spellen met andere cliŽnten of begeleiders.

Er word op zijn tijd ook door de deelnemers zelf een hengeltje uitgegooid.

 


En verder ...

Onze hulpboeren moeten zich als een vis in het water voelen. Wij vinden het belangrijk dat de hulpboeren sociaal en emotioneel kunnen opbloeien en daarnaast ook nog andere vaardigheden ontwikkelen. Hierbij richten wij ons op de individu, wat zijn zijn/haar kwaliteiten, interesses en mogelijkheden.


Jaar van opening

Wij zijn in 2009 als zorgboerderij gestart.