De Stobbepoele

Wie zijn we?

Zorgboerderij De Stobbepoele is in 1983 begonnen als een varkensveehouderij. Het houden, verzorgen en verkopen van varkens was een lange tijd de kernactiviteit van de boerderij. Sinds 2008 runt Diana Kootstra de boerderij en was het een bewuste keuze om het varkensbedrijf voort te zetten. Het bedrijf is in de loop van de jaren ontwikkeld en aangepast tot een gesloten varkenshouderij met een capaciteit van ca. 100 fokzeugen en ca. 600 vleesvarkens. In 2009 is de zorgboerderij De Stobbepoele gestart. Door veel wet- en regelgeving ging dit niet samen met het varkensbedrijf en is de levende have van het varkensbedrijf verkocht. Vanaf die tijd hebben verschillende kleinvee een thuis gevonden op De Stobbepoele, zoals schapen, kippen, geiten en uiteraard varkens. Er is ook een Paard dat geregeld bereden wordt in een buitenbak.

Naast de dieren is er ook de boerderij winkel waar (boeren)streek producten en een aantal cadeauartikelen worden verkocht. Zomers wordt De Stobbepoele door menig fietser bezocht en kan men op het zon overgoten terras genieten van boerenboerderij-ijsje of een lekker kopje koffie. Op dit moment is De Stobbepoele bezig met een grote verbouwing, waarbij de oude stallen zijn afgebroken en er druk gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een nieuwbouwproject. Hierdoor kan men straks naast de begeleidende zorg ook beschermd (zelfstandig) wonen op De Stobbepoele.


Het werk

Uitgangspunten en werk

Wij bieden een zinvolle dagbesteding voor cliŽnten die daar begeleiding bij nodig hebben. Deze cliŽnten kunnen daarbij een gevoel van eigenwaarde, trots en verantwoordelijkheid krijgen.

De stobbepoele heeft een zeer gestructureerd arbeidsaanbod, dat niet seizoengebonden is, zoals het dagelijkse voeren, dieren verplaatsen, stallen netjes houden en wat klein onderhoud her en der.

Hiernaast kan het seizoen wel beleefd worden buiten de stallen en kan het werken bij de dieren worden afgewisseld met de werkzaamheden op het erf, in de tuin. Dit alles in een zeer rustgevende omgeving met weinig ĎprikkelsĎ.

Het leveren van fysieke arbeid geeft een gezonde lichamelijke vermoeidheid, een goede nachtrust en het geeft daarmee een natuurlijk dag- en nachtritme .

Logeren

Drie weekenden per maand bieden we ruimte aan kinderen/jeugdigen met een beperking om een weekendje van huis weg te zijn en te genieten van de sfeer van de boerderij. De combinatie van begeleiders met ervaring in de doelgroepen jongere en oudere kinderen, maakt dat iedereen welkom is.

En verder

Naast het dagelijkse werk is er het bezoek van dierenarts, een voorlichter en van de KI, En natuurlijk gaan de hulpboeren mee voor een boodschap naar het dorp. Hiermee wordt de combinatie van 'maatschappij' en 'zorg' benadrukt en beleefd.

Het bedrijf biedt ook de mogelijkheid bezocht te worden door groepen leerlingen, o.a. uit het bijzonder onderwijs. Dan kunnen hulpboeren vertellen over hun werk op de boerderij.


De boerderijwinkel en activiteiten

In 2011 openden wij met trots de boerderijwinkel. De deelnemers helpen deze winkel draaiende te houden, waar we vele biologische en authentieke voedingsproducten uit de omgeving verkopen.

Naast een open dag, organiseren we ook jaarlijks een kerstmarkt waarop vele lokale ondernemers een kraampje opzetten en we een gezellige dag bieden voor vele tientallen bezoekers.


Jaar van opening

Wij zijn in 2009 als zorgboerderij gestart.