Kruisstraat 5

Wie zijn we?

Kruisstraat 5 - Wie zijn wij

Hettie Yff
Directeur

Ik ben van oorsprong verpleegkundige en heb veel ervaring in participatief management en begeleiden van mensen en kinderen met stoornissen in het autistich spectrum en ADHD. Ook als Personal Coach heb ik mijn sporen verdiend. 
Ik heb een HBO opleiding familie/organisatieopstellingen en oplossings gerichte therapie. Ik ben bezig met de opleiding Kindercoach en HBO opstelling met jongeren en kinderen.
Ik werk met de jongeren , die op mijn boerderij komen , aan het verbeteren van hun zelfbeeld en zelfredzaamheid d.m.v. familieopstelling .m.b.v. paarden. De jongeren krijgen een heel ander beeld van zichzelf en hun plaats in de familie en maatschappij, hierdoor kunnen ze beslissingen nemen, vanuit hun eigenheid en niet meer vanuit het gekwetste of overlevinds deel . Ze gaan in hun kracht staan en kunnen daardoor, voor henzelf,  keuzes maken.  Via de jongeren werk ik ook met hun familie. ( zie www.spiegelenmetpaarden.eu)

Anita
Secretaresse

Helpt bij de zorgboerderij in de zorg en zorgt er voor dat alles op rolletjes loopt. Zij is gericht op structuur en verantwoordelijkheid. Ze zorgt voor een huiselijke sfeer door alles netjes en geordend te houden maar ook op z’n tijd een praatje te maken met de jongeren. De jongeren kunnen met alles bij haar terecht. Ze biedt hen graag vertrouwen, veiligheid en een luisterend oor. Verder heeft ze BHV certificatie.

Shaun Op den Kamp
Begeleider

Door zijn werkzaamheid in de duurzame energie sector is Shaun na het plaatsen van duurzame toepassingen op Kruisstraat 5 gevraagd het team te komen versterken. Hij is een aanpakker en een echte doener. Tevens is Shaun jeugdleider bij Scouting Nederland, daardoor is hij graag buiten bezig in de tuin of met outdoor activiteiten zoals klimmen, paardrijden, kamperen en dergelijke. Hij motiveert hierbij de jongeren op een positieve manier samen te werken en probeert hen de waarde van natuur en buiten zijn mee te geven. Shaun heeft in het verleden Gezondheidswetenschappen en Rechtsgeleerdheid gestudeerd en momenteel studeert hij naast het werk bij kruisstraat 5 People and Business management waarvan hij reeds de propedeuse heeft behaald. Deze kennis gebruikt hij om met de jongeren te sporten en leert hij ze bewust met hun lichaam bezig te zijn. Ook biedt Shaun zijn bijdrage bij de aanvraag van kwaliteitskeurmerken voor kruisstraat 5 zoals o.a. “Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen”.

Missie:

Kruisstraat 5 is een Zorgboerderij in Neer waar kinderen en jongeren terecht kunnen wanneer de thuissituatie problematisch is of het voor (jong) volwassenen even moeilijk is om deel te nemen aan de maatschappij. Dit kan in de vorm van dagbesteding, dagopvang en vaste bewoning. Hierbij zijn persoonlijke ontwikkeling, rust en respect voor elkaar en natuur de kernpunten.

Visie:

Voor de toekomst wil kruisstraat 5 haar zorg uitbreiden in de vorm van ambulante zorg zoals wonen onder begeleiding en (studie)loopbaanbegeleiding. Hierbij zijn uitbreiding van zakelijke netwerken en groei in professionaliteit de speerpunten.

Overig:

Verder hebben we 6 paarden, 1 hond , 7 katten, 8 kippen, 3 minivarkentjes en een hangbuikzwijntje. Ook zijn er tal van mogelijkheden om bij ons te werken in de moestuin, hout te kloven of te klussen. Hierbij kan men denken aan houtbewerking, bosbouw of mechanica. Hier worden ook certificaten voor uitgegeven.
 


Het werk

Inwonende zorg

Als thuis wonen even niet meer gaat, om welke reden dan ook.

Kruisstraat 5 biedt inwonende (24 uurs) zorg voor kinderen en jongeren. Wij begeleiden kinderen en jongeren en zorgen voor een stabiele veilige basis. We leren hen om in hun eigen kracht te gaan staan en bieden daarbij begeleiding in alles wat in het leven van hen voorbij komt. Via de dieren leren we ze om om te gaan met hun eigen gedrag. Kleinschaligheid is onze kracht maar u kunt altijd even bellen om te vragen of we een plekje vrij hebben.

Dagbesteding

Wij bieden twee soorten kleinschalige dagbesteding: 1) voor jongeren tot ongeveer 18 jaar die speciale aandacht vragen en nodig hebben. De jongeren die op school niet mee kunnen, hierdoor een eventuele leerachterstand ontwikkelen en (tijdelijk) niet meer naar school gaan. Maar 2) ook voor kinderen in de leeftijd tot ongeveer 12 jaar. Deze groepen kunnen naar wens worden gemixt maar ook apart worden begeleid.

Familie opstelling

Familieopstellingen is een methode om mensen te bevrijden van hun spanningen. Spanningen die soms generaties terug gaan in gebeurtenissen in de familie geschiedenis. Zo kunnen bijvoorbeeld oorlog, geweld, vroeg overlijden van ouders of kinderen, miskramen, abortussen, echtscheiding, seksueel misbruik zich generaties later nog uiten in depressie, psychose, angststoornissen, migraine, chronische vermoeidheid of relatie problemen.

Kruisstraat 5 biedt familieopstelling aan:

 • Individueel
 • Groepsverband
 • Spiegelen met Paarden

Wij bieden hulp aan kinderen en volwassenen met ADHD, met aandoeningen in het autistisch spectrum en families met zogenaamde 'probleem' kinderen. 

De kinderen spiegelen vaak het probleem waarin ze in de familie verbonden zijn. Wanneer we daar met de familie naar kunnen kijken, zullen de kinderen minder probleem gedrag laten zien.
   


En verder ...

Wij werken met veschillende methodes:

 • Spiegelen met paarden;
 • Familie en of organisatie opstelling;
 • Oplossingsgerichte therapie;
 • Creativiteit en spel;
 • Schilderen;
 • Bezinningswandelingen;
 • Workshops voor ontmoetingen met het innerlijk kind;
 • Workshops werken in de moestuin en je eigen rustpunt daarin vinden.
   

Jaar van opening

Wij zijn in 2007 als zorgboerderij gestart.