Het Spelhuis

Wie zijn we?

Het Spelhuis is een zorgboerderij op Landgoed Staverden. Het weiland achter de boerderij grenst aan het stiltegebied. Omgeven door natuur en het oude boerenleven biedt het kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand ruimte om tot rust te komen en stimulans om in eigen kracht te staan.


Het werk


Het optrekken met dieren, het zaaien en verzorgen van groenten in een eigen tuintje, het maken van jam of boeketten zijn belangrijke ervaringen. We sluiten aan bij de beleving van kinderen of jongeren en gebruiken spel en speelse werkvormen om nieuwe ervaringen op te doen voor het functioneren nu en later.

We worden o.a. ingeschakeld als er sprake is van autisme, een aandachtsstoornis of verstandelijke beperking. Het Spelhuis werkt kleinschalig; meest individueel, soms met een kleine groep. Vanuit de hulpvraag van een kind of jongere wordt een plan opgesteld dat als leidraad voor de begeleiding dient. De vormen van begeleiding zijn:

Kookbegeleiding
Spelbegeleiding
Sociale vaardigheidstraining
Logeren en vakantiebegeleiding
Onderwijs

Een kind of jongere met tijdelijke uitval in onderwijs kan in overleg met de gemeente en school, een time out op de boerderij krijgen omdat de boerin onderwijzeres is.


Rust en Ruimte

Het kan dus soms gebeuren dat er uit het stiltegebied, voorzichtig herten tevoorschijn komen om te grazen op het frisse weiland. Een bijzonder moment.


Jaar van opening

Wij zijn in 2012 als zorgboerderij gestart.