Wenum Hoeve, Apeldoorn (Wenum)
Stichting 't Heuveleind, Zeeland
Zorgtuinderij 'de Lorr', Heide
Het Scheiend, Oirschot [Spoordonk]
Zorgboerderij 'Levensvreugde', Den Hout
Zorgboerderij Vorster Hand, Sevenum

Tonkinhof

Wie zijn we?

In 1993 is Gert van Haaften een eigen bamboekwekerij gestart. Vijf jaar later werd de kwekerij aangevuld met het kweken van siergrassen. In 2011 raakte Gert arbeidsongeschikt wegens de ziekte van Bechterew. Dat betekende dat hij de kwekerij anders moest organiseren. Door de jaren heen heeft hij veel ervaring opgedaan met medewerkers die psychische of psychiatrische problemen hadden. Reden genoeg om een leerwerkcentrum op te zetten zodat hij meer begeleidende taken kan doen. Daarnaast was het zijn wens om meer zorg te bieden aan mensen die om één of andere reden (tijdelijk) niet kunnen werken. Hij kwam in contact met Gerdine van Engelen, maatschappelijk werker. Zij was op zoek naar een plek om een zorgboerderij te beginnen. En zo is op 2 januari 2013 de Zorgkwekerij Tonkinhof ontstaan. Tonkinstokken zijn stokken van bamboe die gebruikt worden om planten te ondersteunen of takken te leiden. Net zoals deze tonkinstokken willen wij mensen die kwetsbaar zijn ondersteuning en begeleiding bieden in hun dagbesteding bij Tonkinhof.


Het werk

Het werk op het terrein van Tonkinhof is veelzijdig. Allereerst zijn er seizoensgebonden werkzaamheden voor het kweken van bamboe, siergrassen en hoge vaste planten, bijvoorbeeld: rooien van moederplanten, scheuren, stekken, oppotten, onkruid plukken, bestellingen klaarmaken, etc. Deze planten worden geleverd aan groothandels. De hoge vaste planten worden in klein aantal gekweekt, dit is voor de particuliere verkoop. Er zijn een paar showtuinen aangelegd die onderhouden worden. 

Verder worden er bijzondere groenten en fruit gekweekt voor eigen consumptie of verkoop.

Er zijn allerlei dieren op het terrein die verzorgd worden. In een bamboebosje loopt een hangbuikzwijn, er zijn kippen in een ren, konijnen, woestijnratjes, dwergpapegaai, eenden, schildpadden en poezen. Inmiddels hebben we ook 2 ezels in een weilandje lopen.

Al met al is het een groot terrein wat onderhoud vraagt. Er zijn allerlei technische klussen te doen.

Bovendien is het mogelijk om creatief bezig te zijn met natuurlijke materialen zoals bamboe of hout. Te denken valt aan het maken van insectenhotels of vogelhuisjes. 


Jaar van opening

Wij zijn in 2013 als zorgboerderij gestart.