De Lorr

Wie zijn we?

Sybill Winkelmolen en Jan Janssen zijn de eigenaren van Zorgboerderij “de Lorr”. Zij wonen in het dorpje Heide in de gemeente Venray en hebben drie kinderen genaamd: Guus, Loes en Roos. Het dorp Heide is een rustig agrarisch dorp met 500 inwoners.

Op dit moment krijgen hulpboeren met een verstandelijke beperking en/of een stoornis in het autistisch spectrum dagbesteding op de boerderij. Een groep van  twaalf hulpboeren worden door Jan, Sybill, verschillende vrijwilligers, een medewerker en een stagiaire begeleid. Verder helpen de kinderen Guus, Loes & Roos ook regelmatig mee.

Met plezier naar je werk gaan, gelukkige mensen op je eigen boerderij, er samen voor gaan, dat is een mooi gevoel. Het geeft elke dag weer voldoening en positieve energie.


Het werk

In het voorjaar van 2011 zijn we begonnen met de aanleg van Ontmoetingstuin 'de Lorr'. Dit is een veelzijdige tuin met een diversiteit aan fruit, groente, bloemen, een natuurpoel, een hazelnotenwal en ponyweiden. In de zomer van 2014 is het gelukt om deze tuin helemaal in bloei te laten komen en is de officiële opening geweest van Ontmoetingstuin 'de Lorr'. Het doel van de tuin is om een ontmoetingsplek te creëren tussen bezoekers en onze hulpboeren. Men kan samen met de hulpboeren wat fruit of een bloemetje komen plukken, gezellig een praatje komen maken, of gewoon komen genieten van al het moois wat de natuur en onze hulpboeren te bieden hebben.

Tevens is de tuin een mooie werkplek voor de hulpboeren. In de tuin wordt o.a. fruit geplukt, geschoffeld, gewied, geplant, gespaaid en gemaaid.

De pallet is ondertussen een werkplek op de boerderij geworden die we niet mogen vergeten. De pallet is een oude kippenstal die is omgetoverd tot een werkplek, waar van alles met hout gedaan wordt. Bij slecht weer is dit een plek, waar onze hulpboeren zich dolgraag terugtrekken. Hier kan bijvoorbeeld samen met één van de vrijwilligers aan een eigen werkje geklust worden. Verder wordt er hout gezaagd en worden er afval pallets gesloopt. Deze worden vervolgens gebruikt om de werkplekken op temperatuur te krijgen. Het werken in de pallet en het maken van een werkje voor henzelf of het maken van een cadeautje voor iemand anders geeft onze hulpboeren veel voldoening.

De kantine is vooral een werkplek voor de hulpboeren die meer van het fijnere werk houden. In de kantine wordt elke dag een lunch voorbereid, schoongemaakt, groente gesneden en fruit verwerkt.

Volgend jaar zullen deze werkzaamheden zich voor een groot deel verplaatsen naar het paviljoen. Dit wordt een nieuwe multifunctionele ruimte, die grenst aan de ontmoetingstuin.

In het voorjaar van 2012 hebben de hulpboeren onder deskundige begeleiding van de kunstenaars Jacqueline Hanssen en Mari Mattheeuwse persoonlijke kunstwerken (levensbomen) gemaakt. Deze kunstwerkjes worden met enige regelmaat opgepimpt. De levensbomen vormen een kunstroutewandeling over de Zorboerderij die behoort tot de officiële wandelpaden van de Hei (dur de Hei, ovver de Pey). Sinds de zomer van 2012 loopt ook de knooppunten fietsroute langs de Zorgboerderij.

Verder wordt er met onze hulpboeren in de gemeentebossen gewerkt. Er wordt gesnoeid en gezaagd en er wordt zwerfafval opgeruimd op de wandelpaden. De ruimte en de buitenlucht doet veel hulpboeren goed.

Elke hulpboer heeft andere mogelijkheden en interesses en daar wordt rekening mee gehouden. Ze mogen werk doen waar ze goed in zijn. Belangrijk is dat de hulpboeren succeservaring kunnen opdoen. Dit vergroot hun zelfvertrouwen, verantwoordelijkheidsgevoel en ontplooiingskansen. De prestatie is altijd bijzaak. Iedereen draagt naar vermogen een steentje bij.


En verder ...

De laatste jaren worden er veel creatieve werkzaamheden verricht. Dit komt mede doordat er vrijwilligers op de boerderij zijn gekomen met al hun talenten.

Denk aan werken met mozaiek, bloemschikken, kleien en schilderen.


Jaar van opening

Wij zijn in 2002 als zorgboerderij gestart.