De Parel

Wie zijn we?

Zorgboerderij 'de Parel' is een hobbyboerderij gelegen tussen de rivier de Lek en het weidse polderlandschap van de Alblasserwaard.  De naam Parel is gekozen vanuit onze protestants christelijke levensovertuiging dat ieder mens waardevol is [een parel in Gods Hand]. De zorgboerderij wordt gerund door Arjan en Bali Herlaar. Onze dochter Alexandra en schoondochter Gwendolyn zijn ook actief in de ontwikkeling en begeleiding binnen ons bedrijf. Vanaf mei 2016 wordt er ook dagbesteding geboden op de melkveehouderij [werklocatie] van Alexandra en Teus, in september zijn zij ook een paardenrusthuis gestart waardoor we veel leuke nieuwe activiteiten kunnen aanbieden. Alexandra geeft ook individuele begeleiding d.m.v. coaching met paarden. We werken met 5 vaste begeleiders en veelal 3 stagiaires. Op de zorgboerderij zijn diverse dieren aanwezig zoals koeien met kalfjes,schapen,een hond, 2 pony's,cavia's,konijnen,geitjes, een hangbuikzwijn,kippen en kuikens. Op de werklocatie zijn nu ongeveer 25 paarden en pony's aanwezig en 180 stuks melkvee.We hebben er bewust voor gekozen de jongeren op te vangen binnen onze gezinssituatie in onze privé woning waarbij zij onderdeel vormen van het gezin. We willen een fijne plek bieden waar er met name aandacht is voor ieders positieve eigenschappen. Spelenderwijs wordt er geleerd samen te werken, daarnaast wordt er gewerkt aan de eigen vaardigheden. Het is van groot belang de ander te accepteren als uniek persoon. Er is naast de activiteiten voldoende ruimte voor ontspanning.Door de prettige sfeer zie je al vrij snel het 'wij/ons'' gevoel ontstaan. 


Het werk

Er zijn op de hobbyboerderij veel verschillende activiteiten te doen zoals het verzorgen van de dieren, agrarische en tuinactiviteiten, knutsel- en reparatieactiviteiten in onze werkplaats,het bakken van allerlei lekkernijen en een stukje ontspanning door middel van paardrijden,vissen,een frisse duik in ons zwembad [ zomermaanden] of spelen op het terrein.

Op de werklocatie worden er eenvoudige klussen gedaan voor de melkveehouderij en de paarden van het rusthuis worden verzorgd. Er zijn ook enkele paarden waarop gereden wordt.

Vanaf eind 2016 wordt nu ook regelmatig een voetbalveld bezocht voor een competitie met jongens uit de buurt. Ook bezoeken we het strandje bij de Lek om te spelen en te wandelen. Daarnaast is de bowlingbaan bij slecht weer een mooi alternatief. En niet te vergeten het bos waar we heerlijk kunnen wandelen en een speurtocht kunnen doen. 

Elk kind heeft elke maand een taak mbt het verzorgen van de dieren, denk aan het water geven van de cavia's of het voeren van de kippen etc..

Verder werken we met een beloningssysteem wanneer activiteiten volledig zijn uitgevoerd.

We werken met 5 vaste begeleiders en veelal met 2 of 3 stagiaires. Er is zelfs op de drukkere dagen 1 begeleider/ster op 2 kinderen. In september 2014 zijn we gestart met intervisie om als begeleiding van elkaar te kunnen leren en elkaars handelen beter te leren begrijpen. Dit komt de onderlinge samenwerking ten goede. In 2014 werken we met stagiaires van Capabel, het Hoornbeeck College, Hogeschool Rotterdam en het Wellant College. 

Alexandra heeft de basisopleiding paardencoaching en de vervolgopleiding voor coaching met kinderen behaald. Steeds meer wordt paardencoaching ingezet als hulpmiddel, we doen dit door individuele begeleiding. Het is een bijzonder hulpmiddel om hen te helpen in hun bewustzijn, welbevinden en ontwikkeling. Het is een waardevol instrument om ieder persoon te laten ervaren hoe je via het paard contact kunt maken met jezelf en vanuit je zelf weer met de ander. De ervaringen zijn erg positief. 

Vanaf oktober 2016 is Bali gestart met intervisie voor moeders, een waardevol instrument om elkaar te ondersteunen bij problemen die worden ondervonden bij deze doelgroep. Door het succes start in maart 2017 de 2e groep. 


En verder ...

Op 11 januari 2010 hebben we als leerbedrijf Aequor erkenning ontvangen voor vmbo en mbo leerlingen.

U kunt ons ook vinden in de zorgboerderijgids. Zie zorgboerderijgids.nl

Op 27-02-1012 hebben we ook erkenning gekregen van Calibris.

Heb je interesse om bij ons stage te lopen? Schroom niet, stuur en brief met C.V.en je krijgt zo snel mogelijk een reactie. De dagen waarop je stage kunt lopen zijn de maandag,woensdag, de vrijdag en de zaterdag [ en overige dagen in overleg]. Voor het werken aan opdrachten wordt extra tijd gegeven.

Op 4 februari 2014 hebben we ons keurmerk behaald. 

Op 6 september 2014 hebben we ons 5 jarig bestaan groots gevierd. Zie nieuwtjes.


Jaar van opening

Wij zijn in 2009 als zorgboerderij gestart.