In de afgelopen jaren is de inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) binnen de zorg fors toegenomen. Vaak worden personeelstekorten opgevangen door zzp-ers. Het belang van een goede positie voor deze arbeidskrachten is daarmee gegroeid. Bij zorgboeren die ook werken met zzp’ers, brengen wij graag twee publicaties onder de aandacht.
Onderzoek naar positie zzp-ers
Allereerst heeft SoloPartners, de grootste brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg, het onderzoeksrapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemerschap’ gepubliceerd. Het is gemaakt op basis van een enquête ingevuld door bijna 2500 zelfstandige zorgprofessionals. Het rapport bevat inzichten in de uitdagingen en kansen die zzp’ers in de praktijk ervaren. Zzp-ers geven bijvoorbeeld massaal aan de flexibiliteit van het zelfstandig ondernemerschap erg te waarderen, en tegelijk administratieve lasten en financiële onzekerheid als grote uitdagingen te zien.
Directeur Loe van Erp van Solopartners: “het doel; van het onderzoek en het rapport is een meer begripvolle en ondersteunende omgeving creëren voor zzp'ers in de zorg. Zij zijn de noodzakelijke flexibele schil die onmisbaar en essentieel is door de huidige situatie op de arbeidsmarkt. We willen graag helpen de arbeidsmarkt in de zorgsector toekomstbestendig te maken.”
Nieuwe wet VBAR
Een ander actueel onderwerp rondom de inzet van zzp’ers is het voorstel van het vorige kabinet tot een belangrijke wetswijziging: de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Vermoedelijk zal deze wet, afhankelijk van het advies van de Raad van State later dit jaar, op 1 januari 2026 van kracht worden. Deze wet is bedoeld om de regels voor zzp’ers en de scheiding tussen zzp’er en medewerker in loondienst te verduidelijken en te handhaven.
Vooruitlopend daarop zal de Belastingdienst met ingang van 1 januari 2025 starten met handhaving op schijnzelfstandigheid. Dit kan gevolgen hebben voor zorgboeren die werken met zzp’ers. Indien de Belastingdienst van mening is dat een zzp’er eigenlijk verkapt in loondienst is (schijnzelfstandigheid), dan kan dit grote financiële gevolgen hebben voor de opdrachtgever (zorgboer).
De zes grootste brancheorganisaties in de zorg hebben in dit verband een ‘Fiscaal Kompas ZZP Zorg’ uitgebracht. Dit kan ook door zorgboeren worden gebruikt als richtlijn om risico’s voor de loonheffingen in kaart te brengen. Het bevat een nadere toelichting op relevante wet- en regelgeving voor de loonheffing voor de zorg, en is bedoeld om zorgorganisaties te ondersteunen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie met zorgprofessionals.
Gelet op de verwachte ontwikkelingen lijkt het nu een goed moment om eens kritisch te kijken naar het gebruik van zzp’ers binnen je organisatie, en om goed na te denken of in sommige gevallen een dienstverband toch passender is. Zie ook het artikel in de juni-nieuwsbrief over dit onderwerp, waarin de extra handhaving op basis van de huidige (oude) wet- en regelgeving wordt aangekondigd.