De Academie Landbouw en Zorg bestaat nu ruim en jaar en bevat inmiddels 25 opleidingen. Marion Wolters van het secretariaat is de spin in het web: ze doet intake gesprekken met docenten en beantwoord vragen van studenten. Ook regelt ze de locaties, wanneer het om een fysieke cursus gaat. “Het is ontzettend leuk om te doen en het draagt bij aan een mooi doel: nog meer kwaliteit op de zorgboerderij.” Daarnaast doet Felice Zwietering de backoffice.
De e-learnings worden het best bezocht. Marion: “Die blijken heel toegankelijk. Mensen doen het in hun eigen tijd op hun eigen plek.” De fysieke cursussen mogen nog wat meer belangstelling krijgen. “We gaan komend jaar flink aan PR doen, want nog niet iedereen weet ons te vinden. We hebben dat bewust gedaan: eerst hebben we alle kinderziektes aangepakt. Nu zijn we er helemaal klaar voor.”
Een tevreden ‘klant’ is de Coöperatie Boer en Zorg. Zij hebben alle cursussen die ze al gaven ondergebracht bij de Academie. Rianne Jacobs: “We bieden al jaren cursussen aan onze zorgboeren aan in het kader van kwaliteitsverbetering. We merkten daarbij dat er veel tijd gaat zitten in het organiseren, en stonden op het punt een nieuw computersysteem aan te schaffen, toen de Academie in zicht kwam. Omdat we ook vaak aanmeldingen voor cursussen uit andere delen van Nederland kregen, leek het ons goed als het landelijk zou worden aangeboden. Bijvoorbeeld de cursus zorgboer, voor mensen die een zorgboerderij gaan starten. Daar is altijd veel vraag naar geweest, maar voor mensen uit Zuid-Limburg is Harderwijk een beetje ver weg. De online introductiecursus is hiervoor een goede oplossing.”
Over de Academie is Rianne enthousiast. “De omgeving is makkelijk en overzichtelijk. Het is mooi dat er meer e-learnings zijn en gemengde vormen. Dat is toch voor veel mensen een stuk haalbaarder dan een fysieke cursus. Al hebben fysieke cursussen ook voordelen. Wij hopen dat die ook vaker door kunnen gaan, nu er een bredere groep zorgboeren wordt uitgenodigd.”
Een voordeel voor regionale organisaties is dat ze zelf kunnen zien welke cursussen hun leden hebben gevolgd (de namen van de cursisten zijn niet zichtbaar). Rianne: “Dat is echt super handig, want dan kun je vinger aan de pols houden of het goed gaat, zeker bij wettelijk verplichte opleidingen.”
De Academie Landbouw en Zorg is onderdeel van de Federatie. Op opleidingen worden allemaal tegen kostprijs aangeboden en zijn toegankelijk voor iedereen (aangesloten zorgboeren krijgen korting). De komende maanden wordt er extra aan de weg getimmerd om de bekendheid te vergroten.