Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Vorig najaar sloeg blauwtong toe: 2664 dieren raakten besmet waarvan er velen overleden. Koeien, schapen en geiten liepen risico op besmetting, verspreid door knutjes. Verschijnselen waren zere klauwen, koorts, gezwollen kop, tong en lippen en blauwe tong. Met name in het midden van het land waren er uitbraken. Ook zorgboerderijen werden geraakt.

Er viel weinig tegen te doen: insecticidengebruik werd niet aanbevolen, op stal zetten kon wel helpen. Bij een besmetting kregen sommige dieren pijnstilling en raakten er bovenop, andere dieren gingen er ondanks pijnstilling aan onderdoor. Bij boerderij De Bonte Parels in De Bilt was een flinke besmetting en gingen meerdere dieren dood. De boer zette kalfjes bij zieke koeien om de koe het pijnlijke lopen naar de melkmachine te besparen.   

Bij Marleen Smeltink van zorgboerderij Leestensch Hof in Wervershoof sloeg de ziekte ook toe bij twee ooien. “Wij hebben de schaapjes in onze quarantaine stallen geplaatst om ze daarmee rust te bieden. Hierdoor was het ook meer uit het zicht voor de cliënten. Rouw is iets wat helaas bij het leven hoort en we niet willen wegnemen voor de clienten, maar in deze vonden we dit de beste oplossing. Het was wel even spannend of de andere twee ooien het zouden halen. Gelukkig hebben zij het wel gered. Onze twee knuffelkoeien hebben gelukkig geen klachten gehad. Nu lopen de twee schaapjes weer buiten en voeren de cliënten de schaapjes weer elke dag."

Bij zorgboerderij Bij Tjoonk in Deventer zijn de schapen, geiten en koeien preventief in de stal gezet. Zorgboer Jeroen Spikker: “Je weet nooit of het helpt, maar binnen zijn minder knutten dan buiten.” De blauwtong ging gelukkig aan hun deur voorbij.