De Caring Farmers is een groep boeren die zich extra inspant om duurzaam, gezond en diervriendelijk te boeren. Onder hen zijn diverse zorgboeren, zoals Eben Haëzer in Nieuw-Lekkerland, De Huppe in Zwolle en De Es in Haaren. Niet vreemd, want zorgboeren bekommeren zich om het welzijn van hun cliënten en daarmee vaak ook om de leefomgeving.
Op het Caring congres op 19 oktober gingen de presentaties vaak over het verband tussen een gezonde leefomgeving en een gezonde mens. Voor deze groep ondernemers ligt de basis voor gezond eten bij een gezonde bodem, waar Caring Farmers dan ook vaak bewust mee bezig zijn. Het gaat dan over thema’s als over het toevoegen van organische stof, het vermijden van pesticiden en het zo weinig mogelijk beroeren van de grond. Ook het promoten van meer plantaardig voedsel, het verkleinen van ecologische voetafdruk van de landbouw en het sluiten van kringlopen zijn onderwerpen op de agenda.
Op het congres werd een maatschappelijke kosten- en batenanalyse aangeboden aan voorzitter van de Algemene Rekenkamer Barbara Joziasse. De analyse promoot een dierwaardige veehouderij waarbij de dieren buiten lopen. Het levert volgens de Caring farmers op termijn meer welvaart en 2 miljard euro per jaar op. De winst zit hem in schoner water en schonere lucht en minder CO2-uistoot, plus minder ziektekosten.
Ellen Bien, directeur van de Dierenbescherming, bood het rapport aan samen met Kees Scheepens, bestuurder van Caring Farmers. Barbara Joziasse zei enthousiast te zijn over de grondige analyse en de inhoud graag verder onder de aandacht te willen brengen.
Caring doctors (dokters), Caring vets (dierenartsen), Caring teachers (leraren) en Caring consumers (consumenten) zijn allemaal takken van dezelfde beweging. Alle beroepsgroepen zien een verband tussen een gezonde bodem, een gezonde leefomgeving, meer dierenwelzijn en gezondere mensen. Diverse artsen concluderen dat ze niet langer willen dweilen met de kraan open, maar meer oog willen hebben voor preventie. Dat betekent wat hun betreft een gezonder voedselpatroon, met minder dierlijke eiwitten en daardoor ook een eerlijkere verdeling van voedsel over de aarde. Dit voorkomt hier welvaartsziekten (die in rap tempo toenemen) en vergroot het voedselaanbod elders op de wereld.
Bart Pijnenburg van tuinderij De Es: "Toen ik hoorde van de Caring Farmers, heb ik me direct aangemeld. Deze titel past ons zorgboeren inderdaad goed; maar ‘care’ gaat in dit geval verder dan de zorg voor onze cliënten en hulpboeren. Het gaat ook over zorg voor de planeet. Ook de brug die ze slaan met medici, onderwijs en consumenten vind ik interessant.”