Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Marloes Fokkens was als zorgboerin aanwezig bij het mede door de Federatie georganiseerde congres over niet roken in de zorg op 30 november in Amersfoort. In de mooie samenvatting is van alles te lezen over het onderwerp. Marloes bevestigt dat het gesprek over roken op en na het congres echt op gang kwam. “Het roken is al bijna iets wat je voor lief neemt’, waar je het normaal niet over hebt.”

Op de Lijwiekstee en Rienkesheerd, de zorgboerderijen van Marloes, wonen en werken mensen met psychische problemen. Voor hen is het lastig te stoppen. Er zijn dan ook rookplekken ingericht buiten op het terrein. Wel is het aan verandering onderhevig, waarbij tips uit de niet-roken campagne werden overgenomen, Zoals dat roken niet een sociaal feestje wordt. “Rookplekken zijn maar voor 1 persoon, dat ontmoedigt behoorlijk.” Op de zorgboerderij staat ‘vapen’ (damp van c=nicotine inademen) gelijk aan roken, dus ook dat is alleen op bepaalde plekken toegestaan.

“Soms hoor je van mensen ook ‘waarom zou je ze dat laatste pleziertje afnemen?’ Ik vind dat je het ook kunt omdraaien: “Waarom zou je hen hun laatste beetje gezondheid afnemen?’”

De tip die tijdens het congres centraal stond was om rokers te vragen of ze overwegen te stoppen en zo ja, of hun gegevens mogen worden gedeeld met professionele begeleiders voor het stoppen. “Dat was een mooi duwtje om op de zorgboerderij eens iets te proberen. Ik heb twee medewerkers gevraagd en beiden waren ze blij dat ik hen doorverwijs.”

Het congres werd georganiseerd door georganiseerd door het Trimbos-instituut, de Nederlandse ggz, Verslavingskunde Nederland, de NVZ, de NFU, ActiZ, VGN, FLZ en BVKZ. De organisatie kijkt terug op een inspirerende dag met veel enthousiaste deelnemers uit de zorg. 

Marloes schreef in het Bezinnetje het volgende verslag:

In theater de Flint werden we enthousiast ontvangen. In de grote theaterzaal werden we verwelkomt door de dagvoorzitter. Zij sprak met onder andere Maarten van Ooijen, demissionair minister VWS was aanwezig voor een inhoudelijke aanvulling.

Roken is een veelbesproken onderwerp. Dat het niet gezond is, is een feit. Maar hoe gaan we de zorg rookvrij krijgen? Buiten medewerkers, ook cliënten rookvrij krijgen?
Diverse bezoekers waren er aanwezig; van zorgboerderijen tot gynaecologen, van huisartsen tot paradontologen en van psychiaters tot leefstijlcoaches.

Er waren de hele dag door interessante workshops, denk bijvoorbeeld aan:
- Rookvrije zorg (Top down)
- Stopadvies en doorverwijzen
- Gewoontedieren en motiverende gespreksvoering
- Dilemma’s bij rookvrije zorg in een gedwongen kader (moreel beraad)
- Gesprek oefenen
- Organisatie en invulling van de rookstopzorg in de tweedelijn

Het gesprek aan gaan, de mogelijkheden verkennen, de kaders helder krijgen maar ook een interessant moreel beraad waarbij je alle kanten belicht; het was ontzettend interessant.

Alle aanwezigen konden naar huis met een hoofd vol informatie en een goodiebag gevuld met informatie materiaal. Een start voor het gesprek en de invulling zal voor iedere organisatie anders zijn.