Terug naar Actueel

Maar liefst 135 zorgboeren namen de tijd een uitgbreide enquête over duurzaamheid in te vullen. Student Sanne Stokhof maakte er haar afstudeerscriptie van voor haar opleiding Bos & Natuurbeheer, richting Mens & Natuur aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.

Sanne keek naar verschillende definities van duurzaamheid en koos het model van People Planet & Profit. Daarbij definieerde ze duurzaamheid als: slim en efficiënt omgaan met middelen om verspilling te verminderen en het milieu zo min mogelijk te belasten. Het gaat erom systemen te creëren die goed functioneren en tegelijkertijd een positieve impact hebben op de samenleving. Het doel is om een evenwicht te vinden tussen economie (profit), maatschappij (people) en milieu (planet) op de lange termijn, zodat we niet alleen zorgen voor onze planeet, maar ook voor de mensen die erop leven. Het draait om het nemen van verantwoordelijkheid voor onze acties, het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en het streven naar een gezonde en veerkrachtige samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt.

Hiermee beoogde ze ook de mens een belangrijke positie te geven, iets waar het binnen zorgboerderijen om draait. Zorgboeren zelf gaven in hun antwoorden ook regelmatig aandacht aan dierenwelzijn, bijvoorbeeld dat dieren schaduw krijgen of (meer) ruimte en in gezonde ecosystemen gehouden worden.

De meeste zorgboeren die de enquête invulden geven hun bedrijf een 7 (45%) of 8 (%) op het gebied van duurzaamheid. Ze vinden duurzaamheid belangrijk (de helft geeft het 4 vd 5 sterren en 39% zefs de maximale 5 sterren) 

People, Planet, Profit
Op het gebied van People hebben ze het meeste gedaan aan een veilige werkomgeving, gevolgd door gezondheid bevorderen en mensen de kans geven om te leren. Bij Planet doen ze het meeste aan afval scheiden, groenafval composteren,  zonnepanelen, LED verlichting en hergebruik van oude materialen. Bij Profit is de economische continuiteit van het bedrijf met 65% iets waar de meeste aandacht naar uitgaat, maar volgens student-onderzoeker Sanne Stokhof zou dat eigenlijk 100% moeten zijn. “Het is toch de basis van je bedrijf.” Het zou mogelijk ook kunnen dat een groot deel van de zorgboeren er geen zorgen om heeft. Dit zullen we later nog onderzoeken. Op de tweede plek staat daar  zelf producten verkopen en op de derde plaats speciale producten verwerken of kweken als belangrijkste activiteiten die ze al doen op het gebied van Profit.

Zorgboeren die de enquête invulden zien als laaghangend fruit voor collega-zorgboeren dat bewustwording bij People het eerste is om aan te werken, bij Planet zouden opvang van regenwater en bijenbloemen makkelijke maatregelen zijn en voor de Profit zou subsidies werven een goed idee zijn, evenals regenwater opvangen.

Vervolg
Zorgboeren gaven aan zelf graag hulp te willen bij wet-en regelgeving en het aanvragen van subsidies. 25% van de 134 respondenten weet bijvoorbeeld niets van SROI  (Dit is een afkorting van Social Return on Investment, een regeling waarbij bij aanbestedingen een bepaald percentage naar een goed doel gaat, dit is per gemeente verschillend). Ook is er een energiebesparingsplicht die niet bij iedereen bekend is. De verplichte duurzaamheidsrapportage voor het MKB die in de maak is, zal naar verwachting alleen bij de grootste bedrijven van toepassing zijn.

Ook willen zorgboeren meer van elkaar leren, bijvoorbeeld door factsheets en andere tips en tops. Veel zouden ook op bezoek willen gaan bij collega’s. De Federatie denkt erover na hoe dit te faciliteren, als je hier een rol wilt spelen mag je mailen naar tjitske.ypma@zorgboeren.nl.

Het hele rapport van Sanne is hier te lezen. Ook bij de regio’s leeft het onderwerp. Landzijde organiseert 25 juni een webinar over biodiversiteit (voor iedereen) en SZZ organiseert 13 juni een presentatie over duurzaamheid bij de jaarbijeenkomst voor haar leden.