Terug naar Actueel

Zoals in het andere artikel is te lezen, zijn veel zorgboeren bezig met duurzaamheid. Soms is technische innovatie daar een onderdeel van. Zoals het spoeltoilet op regenwater.

People
Soms kunnen technische innovaties verschil maken. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan meer zelfstandigheid van deelnemers. Bij zorgboerderij Lelystad hebben ze daar een verrassend voorbeeld van : een fancy wc. Hij opent automatisch, zorgt voor een douche na gebruik en föhnt je droog. Zo kunnen deelnemers toch zelf naar de wc. “Het maakt hen heel zelfstandig”, zegt zorgboerin Wilma Otte.

Planet
Ook voor de planeet kunnen technische toepassingen zorgen voor meer duurzaamheid. Bij zorgboerderij De Ulebelt in Deventer ’worden wc’s doorgespoeld met regenwater. Regenwater opvangen kan op veel manieren. Als je het naast waterbesparend ook energiezuinig wilt doen, maak je gebruik van hoogteverschil om het water te laten spoelen. Op regenwatertoilet.nl is te lezen dat de opslagtank (die aan het plafond of in een loze hoek kan worden geplaatst) ten minste 10 cm onder de dakgoot moet komen en de bak zelf minimaal 2,3 meter boven de vloer waar het toilet zit. Dit zal op veel zorgboerderijen mogelijkzijn. Als dat niet niet lukt, kun je ook water opvangen in bijvoorbeeld de kruipruimte en later weer omhoog pompen. Dat kost echter wel stroom.

De kosten van een tank verdien je volgens TU Delft in maximaal 5 jaar terug. Zeker als het drinkwater nog schaarser wordt, wat de verwachting is, zal regenwater gebruik snel terugverdiend worden.

Profit
Hoe zit het met de kosten? Wilma Otten over het spoeltoilet dat deelnemers meer zelfstandig maakt: “Ons toilet (Grohe) kost los nu ongeveer 1800 euro, maar dan moet het nog worden ingebouwd, bij ons zat dat bij de bouw in en kostte dat niet heel veel extra. Wij hebben er een op een warmwaterleiding, dat kon omdat we toch aan het nieuwbouwen waren. Nu hebben we wel ook warm water bij de wastafel in het toilet, dat is ook handig als iemand toch gewassen moet worden. Er bestaan ook losse opzetbidets die je op een bestaand toilet kunt plaatsen, maar dat is lastiger met schoonmaken door extra randjes”, aldus Wilma. “Wij vinden de investering zeer de moeite waard. Deelnemers kunnen zelf naar het toilet en hun handen blijven schoon, omdat ze niet meer zelf af hoeven vegen.” De deelnemer in kwestie is het ermee eens. Hij vindt het fijn zelf naar de wc te kunnen. Een opzet douche en föhn is er vanaf € 450, zo is op internet te zien. Een kwaliteitsbril met installatie kost circa € 1200, daarvoor is geen warmwater leiding nodig. Wel stroom en koud water.