Terug naar Actueel

Fred hecht veel waarde aan kernwaarde 1: ik word gezien en gehoord. Dat doet hij in de eerste plaats door goed te kijken naar welke werkzaamheden goed bij iemand passen. “Erik is van de kippen. Etzel doet liever allerhande klusjes en ik heb ook een deelneemster (Sheryna)*  die heel goed is in zaaien. Ik probeer mensen zo echt in hun kracht te zetten.”

Daarnaast is Fred van het contact: het echte gesprek. “We hebben vier keer per jaar een soort evaluatiemoment. Dat grijp ik altijd aan om het eens ergens over te hebben. Dat is heel leuk, het is verbazingwekkend wat daar allemaal uit komt. Zo hebben we het over stigma, over verslaving, over relaties en de volgende zal gaan over gezonde voeding. Als we zo informeel bij elkaar zijn hebben we de leukste gesprekken.”

Fred was eerst in dienst bij een zorginstelling, ging natuurgeneeskunde studeren en kwam na een burn-out op het idee de gewenste zorgtak bij biotuinderij De Meander op te zetten. Hij heeft maximaal 4 deelnemers per dagdeel, met wie hij allemaal even samenwerkt. “Dan ontstaat er vanzelf een gesprek.” Het nuttige werk, gezien en gehoord worden en erbij horen komen als vanzelf samen. Ook de ruimte, het bewegen en het ritme spelen allemaal een vanzelfsprekende rol. “de boerderij nodigt je ertoe uit.”

Deelnemer Erik laat inderdaad trots de kippen zien die hij met liefde verzorgt. Hij heeft autisme en de drie dagdelen per week dat hij komt bieden hem ‘de kapstok van mijn week’. “Ik verzorg de kippen, raap de eieren en maak ze schoon en op donderdag maak ik groentepakketten. Dat geeft mij houvast.”

Deelnemer Etzel voelt dat hij op de boerderij onderdeel uitmaakt van het gewone leven. Hij doet heel veel verschillende dingen: compost maken, afdozen van de eieren, groentepakketten klaarmaken. “Ik voel me hierdoor fijn en dichter bij de natuur. Ik ben echt in groene handen.”

*Namen van deelnemers zijn bewust in het artikel opgenomen