Terug naar Actueel

Zorgboerderijen bieden een waardevolle plek waarbij zorg, groen en gemeenschap samenkomen. Deelnemers krijgen er dagbesteding en ondersteuning, vaak in een omgeving met dieren. Toch brengt deze unieke setting ook risico’s met zich mee, zoals infectieziekten die van dieren op mensen kunnen overgaan (zoönosen) en besmettelijke ziekten die tussen mensen onderling worden verspreid, zoals influenza (griep). Het verleden, met bijvoorbeeld de uitbraak van Q-koorts, en recente dreigingen zoals vogelgriep en COVID-19, benadrukken de noodzaak van effectieve ziektepreventie en hygiëne. De Federatie heeft hier een handreiking voor gemaakt.

De uitbraak van Q-koorts in Nederland aan het begin van de 21e eeuw heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe groot de impact van zoönosen kan zijn. Mensen raakten besmet via geiten, en de gevolgen waren ernstig: langdurige ziekte, invaliditeit en zelfs sterfgevallen. Zorgboerderijen die werken met geiten en schapen zijn sindsdien verplicht om het Keurmerk Zoönosen te hanteren, een belangrijke stap richting veiligheid.

De sector heeft inmiddels diverse stappen gezet om ziektepreventie te verbeteren, zoals cursussen over zoönosen en richtlijnen voor omgang met infectieziekten. Toch blijft waakzaamheid essentieel. Door een proactieve houding te behouden, kunnen zorgboerderijen een veilige en gezonde omgeving blijven bieden aan zowel deelnemers als dieren.

De Federatie Landbouw en Zorg heeft een document gemaakt over hygiëne en ziekte. In dit document staat handige informatie en tips om het beleid hiervoor goed op te stellen. Lees het document .