Chantal Lakeman, Consulent Seksuele Gezondheid NVVS, schreef voor onze nieuwsbrief onderstaand artikel.
Stelt u zich voor: U komt bij de apotheek voor het ophalen van u medicijnen. Wanneer u aan de beurt bent, krijgt u vervolgens de vraag: “Wat is uw geslacht?” Als u niet antwoordt, krijgt u uw medicijnen niet mee. Nadat je even van slag bent, vraag je je daarna af: waarom doet mijn geslacht ertoe? Ik wil toch alleen mijn medicijnen halen!
“Kan ik u helpen meneer?”, zegt de bakker. Dit is niet de eerste keer dat je als meneer wordt aangesproken. Als kind zijnde vonden ze je al op een jongetje lijken. Nog steeds ben je elke keer verbaasd dat er meneer tegen je wordt gezegd. Terwijl je in gedachten afdwaalt naar toen, helpt de bakker alweer de volgende klant. “Eh, wacht even, was ik niet aan de beurt.”
Je bent een transman, 21 jaar en zit aan de hormoonbehandelingen. Je begint steeds meer borsthaar te krijgen, strakkere kaaklijnen en je krijgt meer spieren. Je stem is nog vrouwelijk. Er is een wachtlijst bij de logopedist. Wanneer de logopedist je na maanden opbelt, neem je op met je nog wat vrouwelijke stem. “Ah. Fijn dat ik u te pakken krijg mevrouw”, hoort u aan de andere kant van de lijn. “Ik wil graag een intake met u inplannen.” Mevrouw?!?
Hoe genderinclusief zijn we eigenlijk? En hoe genderdivers zijn wij als mensen? Welke genderidentiteiten dragen wij met ons mee? Tegenwoordig zijn alle begrippen niet meer te volgen. Genderexpressie. Hebben we die al genoemd? Je bent een vrouw, maar vindt het soms toch echt lekker om in een baggy broek rond te lopen of zomers even lekker je haar kort te scheren.
Wist je dat 0.6 a 0,7 % van de bevolking transgender is? Hun geslacht is niet gelijk aan dat wat bij de geboorte is genoteerd en zij wensen verandering. 3.9 % van de bevolking identificeert zich daarnaast niet of niet eenduidig met het geboortegeslacht. Horen ook deze mensen er bij jouw op de zorgboerderij?
Wat staat ons nu te doen? Hoe geven wij elkaar het gevoel dat je erbij hoort ongeacht je genderidentiteit, of de manier hoe je je wilt expressen (uitdrukken)? Hoe dragen we zorg voor elkaar? Je hoort erbij, gewoon omdat jij jij bent. Omdat jij een vraag hebt, omdat je hulp nodig hebt of omdat je gewoon je medicijnen komt halen of je broodje gezond. Of graag je eerste afspraak wilt plannen bij de logopedist.
Help de ander met een vraag, gewoon als mens. Wat doet het ertoe wat iemands geslacht is, wat doet het er toe hoe iemand er uit ziet als wij iemand helpen of zorg bieden?
Hoe zou het zijn als we nu gewoon met zijn allen de ander welkom heten, welkom als mens.
Net zoals vroeger, net zoals toen:
‘Dag nieuw lief medemens, welkom op aarde. Zo lief, zo zacht, zo dons.
Je bent welkom bij ons.’
Terug naar Actueel