De commissie kwaliteit van de Federatie Landbouw en Zorg vindt dat er meer aandacht mag komen voor te hoge werkdruk. Onder personeel maar ook onder zorgboeren zelf. Bijvoorbeeld omdat ze zowel dagbesteding als woondiensten draaien. Daarom gaan we in een steeds aan te vullen artikel op de website en in de nieuwsbrief aandacht besteden aan dit onderwerp, en vooral natuurlijk aan hoe te hoge werkdruk kunt voorkomen.
Jeannet Scholten van Gaia zorgdiensten uit Nieuweroord is een van de commissieleden en deelt haar eigen aanpak om te beginnen. Zij heeft een wooninitiatief met 18 bewoners van 23 tot 85 jaar, met diverse indicaties. Ook bieden ze met 18 personeelsleden ambulante zorg en dagbesteding aan. Ze noemt haar hobbyboerderij een ‘mini-samenleving’, waarin ieder vanuit eigen kracht een bijdrage levert.
Dat geldt voor deelnemers, maar ook voor personeel. En juist die aanpak zorgt dat de werkdruk niet te hoog wordt. Jeanet: “Ik waak ervoor om bepaalde taken bij 1 of 2 personen neer te leggen. Natuurlijk heeft ieder zo zijn voorkeur, maar bij het inwerken zorg ik ervoor dat iedereen alles kan. Zowel de dieren verzorgen als de mensen, en ook dingen als het rooster maken. Zo kun je de taken steeds goed verdelen, ook als er iemand uitvalt.” Mensen die op de werkvloer minder goed kunnen meedraaien, zet Jeannet in op andere taken. Zoals beleid of roosters maken. “Dat ontlast mij dan weer, en dan ga ik meer naar de werkvloer. Ik kijk altijd naar wat iemand nog wel kan.”
In de zomerperiodes waarin mensen op vakantie willen, hanteert ze de stelregel dat er maximaal 4 mensen tegelijk weg kunnen zijn. “Dan kun je elkaar nog opvangen bij ziekte of calamiteiten.” Dit jaar waren er 6 mensen tegelijk weg, omdat er twee nieuwe mensen zijn die hun vakantie al hadden gepland. “Toen moest er ook nog iemand geopereerd worden en belandde een cliënt in het ziekenhuis. Dan leg ik mijn managementtaken even neer en spring bij. Ook heb ik gelukkig nog vier ZZP-ers achter de hand die kwamen inspringen, maar het was wel druk.”
Gaia maakt gebruik van de mogelijkheid in de CAO om een urenafspraak op jaarbasis te hebben. “Zo kunnen we drukkere periodes beter aan. De feestdagen verdelen we. Wie met kerst vrij heeft werkt met oud en nieuw en met Pasen en Pinksteren net zo.” Ook neemt Gaia bij voorkeur parttimers aan. “Die kun je nog eens vragen extra te werken, fulltimers niet.”
Als het druk is, houdt Jeannet de prioriteiten goed in de gaten. “Zaken die later kunnen, stel ik even uit. Zo ga ik me nog even verdiepen in de Week van de Zorglandbouw, daar kom ik dan binnenkort aan toe. Dat duurt gelukkig nog even. Wat voor mij wel heilig is, is mijn wekelijkse oppasdag op mijn kleinkinderen. Even quality time met hen, dat doet mij erg goed. Ook vaar ik graag, dan waait mijn hoofd lekker leeg.”
Hoe houd jij de werkdruk onder controle? Mail naar tjitske.ypma@zorgboeren.nl