Professionals ondersteunen mensen met een beperking die zorg krijgen in de thuissituatie, in het onderwijs, zorgboerderijen, kleinschalige zorginstellingen en gezinshuizen om zoveel mogelijk in vrijheid te leven. In de praktijk zijn er altijd afwegingen tussen vrijheid en veiligheid én iemands levensgeluk. De Wet zorg en dwang (Wzd) helpt bij deze afwegingen, maar brengt ook dilemma’s met zich mee. Tijdens de online te volgen talkshow In Vrijheid & Veiligheid hoor je voorbeelden en zienswijzen vanuit verschillende perspectieven van de ambulante praktijk.
Ayse, eigenaar van kleinschalige zorgorganisatie Pratica: “Als je mij vroeger had gevraagd ‘is de Wzd bij jullie van toepassing?’, had ik volmondig gezegd: nee, wij leveren geen onvrijwillige zorg, wij doen alles in overeenstemming en met goedkeuring van cliënt of ouders. Alleen wanneer je kritisch kijkt, zie je dat er toch onvrijwilligheid is. Het zit in kleine dingen. Ik denk dat de Wzd voor ons teweeg heeft gebracht dat we anders omgaan met situaties.”
Voorbeelden uit de praktijk en ethische dilemma's
Tijdens de talkshow op 22 september werden fragmenten getoond en besproken van eerder opgenomen video’s over (on)vrijwillige zorg in de ambulante praktijk: door de ogen van medewerkers van gezinshuizen, in het onderwijs en bij een kleinschalige zorgorganisatie. We staan stil bij hoe zij (on)vrijwillige zorg vermijden, evalueren en toepassen waar nodig. En ook bij hoe je als kleinere organisatie de relatief nieuwe wetgeving in de organisatie laat landen.
Aan tafel zaten:
- Marjoleyn Vreugdenhil, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
- Beppie Jansen, ervaringsdeskundige bij de LFB
- Angeline Ackermans, Branchevereniging Kleinschalige zorg
- Annemieke de Kock, eigenaar zorgboerderij Hoogbroek
- Maarten Fischer, Directeur Federatie Landbouw en Zorg
- Pien Neve, persoonlijk begeleider en adviseur zorgethiek en -innovatie
- Daniëlle Immers, ‘s Heeren Loo
- Agnes den Houdijker, arts VG
- Thijs Melchior, Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd
Zo kijk je de talkshow van 22 september terug
Je kunt de talkshow van 22 september hier terugkijken.
Meer informatie
Deze talkshow en de video’s die erin voorkomen zijn ontwikkeld voor het project 'Ambulante onvrijwillige zorg in de gehandicaptensector', van de Federatie Landbouw en Zorg, BVKZ en VGN in opdracht van het ministerie van VWS. Voor dit project zijn er ook twee podcasts opgenomen over onvrijwillige zorg op een zorgboerderij en over de geschiedenis van de Wzd. Je vindt ze binnenkort op vgn.nl/wzd en op deze website.