Het werkboek Social work op zorgboerderijen. Het werken met verschillende doelgroepen op een zorgboerderij, zoomt uitgebreid in op de achtergronden en mogelijkheden van verschillende doelgroepen en bewezen effecten van een verblijf op de zorgboerderij.
De onderzoekers die het werkboek maakten focussen op verschillende doelgroepen die op de zorgboerderij komen. ‘Hoewel de kern van het zorgaanbod hetzelfde kan zijn voor deelnemers, zijn er duidelijk verschillen tussen de ondersteuningsbehoeften, activiteiten, vereiste aanpak en uitdagingen in het werken met verschillende doelgroepen.’ De onderzoekers maken deel uit van het SoFarTEAM, een Europees samenwerkingsverband bestaande uit zeven landen dat zorglandbouw promoot.
In het werkboek worden zeven belangrijke doelgroepen onderscheiden: mensen met psychische problemen; mensen met lichamelijke beperkingen; mensen met verstandelijke beperkingen; ouderen; jongeren; vluchtelingen; en mensen die herstellen van een verslaving.
Waar de Federatie de 9 Kernwaarden onderscheidt en samenvat onder de noemer Samen, Buiten, Gewoon, ziet het SoFar team de persoonlijke betrokkenheid van zorgboer en begeleiders, de sociale gemeenschap, de zinvolle en diverse werkzaamheden en de groene omgeving als kern. Dit komt dus aardig overeen.
Voorbeelden van tips voor verschillende doelgroepen zijn dat voor ouderen met dementie de persoonlijke betrokkenheid, het gevoel van veiligheid en het geven van zoveel mogelijk autonomie belangrijk is. Bij mensen met psychische problemen is de natuurervaring belangrijk en heilzaam. Voor mensen met verslavingsproblematiek geldt dat het ritme en het werken met planten en dieren belangrijk is. Iedere dag zinvol werk doen geeft houvast en voldoening, waardoor de verslaving op de achtergrond kan raken.