Terug naar Actueel

Geldzorgen in de zorglandbouw zijn helaas geen uitzondering, Voor het tweede jaar op rij laten de kengetallen zien dat maar liefst 45%  van de 222  geënqueteerden geldzorgen heeft. Dat is dus bijna de helft. Daarvan geeft 41% aan dat de financiering van de zorg onder druk staat, 4% heeft andere financiële zorgen. Genoemd worden hogere personeelslasten, energielasten, benzine en de prijzen van de boodschappen. Al deze kosten zijn gestegen, maarworden niet gecompenseerd in de tarieven. Volgens de respondenten gaan de tarieven in de Wmo alleen maar omlaag. Vooral voor dagbesteding, wat 97% van de zorgboeren aanbiedt, is steeds minder budget. Niet verrassend dus dat het percentage zorgboeren dat geen belemmeringen ervaart is afgenomen van 22 naar 18%.

Daarnaast heeft 37% last van zorg-gerelateerde wet- en regelgeving. Personeelsgebrek is in de zorglandbouw kleiner dan in de reguliere zorg: bij 17% van de respondenten is het een probleem, terwijl het probleem in de reguliere zorg bijna algemeen is. Het personeelsgebrek is echter wel stijgend: in 2022 was het nog 11%.

Daarnaast heeft 37% last van zorg-gerelateerde wet- en regelgeving. Er zijn veel opmerkingen over toenemende administratieve lasten die daarmee gepaard gaat. ‘Door al het papierwerk kom ik haast niet meer aan de zorg toe’, is een veelgenoemde klacht. Een ander voorbeeld is de vereiste SKJ-registratie die als belemmering wordt genoemd. 

De Federatie blijft haar best doen de problemen van zorgboeren, vaak samen met brancheorganisaties van andere kleinschalige zorgaanbieders, aan te kaarten bij ministeries en andere overheidspartijen. De regionale leden vervullen deze rol bij de gemeentes. Daarnaast zet de Federatie  vol in op positieve aandacht voor de zorglandbouw als kansrijke sector voor de toekomst. De Open dag waar veel van jullie aan meededen hielp in elk geval al goed bij het krijgen van positieve aandacht. Zowel in de media als door de eigen ervaringen van bezoekers.  Daarnaast zal op 28 november de Conferentie Landbouw en Zorg: De toekomst van de zorglandbouw, die in het teken staat van innovatie, de kansen van de sector benadrukken.