Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

De zorglandbouw staat er goed voor. Meer dan 900 bij de Federatie aangesloten zorgboerderijen bieden jaarlijks meer dan 30.000 cliƫnten goede zorg. Jongeren, ouderen, mensen met een psychische aandoening of verstandelijke beperking: allerlei doelgroepen ervaren dagelijks of wekelijks de kernwaarden van de zorglandbouw, samen te vatten onder Samen, Buiten, Gewoon. Tijdens de Open dag op 1 juni stellen zorgboerderijen in het hele land hun erf open, zodat bezoekers het zelf ook kunnen ervaren. Zo ook bij zorgboerderij.. Kom je ook langs?

Je kunt op zorgboeren.nl zien welke zorgboerderij meedoet. Dat zijn er nu nog enkelen, maar in de loop van de komende maanden worden dat er steeds meer. Vorig jaar deden 70 zorgboerderijen mee. Wat is er te doen? Vaak kun je dieren aaien, de moestuin bewoneren, bloemen plukken, een speurtocht doen, zijn er marktkraampjes, lekker hapjes en drankjes en muziek. 

De zorglandbouw laat graag aan jou zien hoe zij zorg biedt, namelijk door innovatie en kleinschaligheid. Door de verdergaande vergrijzing is de vraag naar ouderenzorg enorm, maar ook in de jeugdzorg piept en kraakt het. De zorgkosten rijzen de pan uit: we stevenen af op 25% van het Bruto Nationaal Product. Daarbij lopen personeelstekorten op en de werkdruk is daardoor soms bijna onhoudbaar. Preventie en innovatie om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden, zijn dus onontbeerlijk. In de zorglandbouw is dit aan de orde van de dag.

Zo is systemisch werken het uitgangspunt: vooral bij jeugd en ouderenzorg wordt het netwerk van de deelnemer actief bij de zorg betrokken. Ook spelen zorgboeren een rol in het voorkomen en opvangen van schooluitval. Steeds meer zorgboeren bieden onderwijs aan op de zorgboerderij, bij voorkeur in samenwerking met scholen. Het blijkt een effectieve manier om kinderen die vast lopen op school weer op de rit te krijgen. Als ouderen naar een zorgboerderij gaan, krijgen ze niet zelden een opleving, waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen. Mantelzorgers kunnen door de zorgboerderij even op adem komen en zo wordt zwaardere (en duurdere) zorg voorkomen.

Werken in een kleinschalige informele setting waar je als medewerker ook je inbreng kunt hebben, vergroot het arbeidsplezier. Personeelstekorten zijn in de zorglandbouw dan ook kleiner dan in de reguliere zorg. Er zijn zelfs zorgboerderijen met wachtlijsten voor medewerkers.  

Tijdens de Open dag laten we dit allemaal zien en maken er een feestje van. Kom je ook?