In 2026 is ProgresZorg in Groningen rookvrij. Dat is het streven van eigenaresse Manisha Maduro. Zij vindt het belangrijk dat haar medewerkers een rookvrije werkplek hebben en haar cliënten in een gezonde omgeving begeleid worden. Op weg naar een rookvrij ProgresZorg nodigde Manisha aanjager rookvrije zorg Trijnie Rozema uit om 28 februari met het team van ProgresZorg in gesprek te gaan over rookvrije zorg.
Trijnie ging in op veelbestaande mythes rondom roken en besprak met het team een aantal ethische dilemma’s. Ook gaf ze een stukje voorlichting over wat er gebeurt in een lichaam als je rookt én meerookt. Samen bespraken ze het belang van goede voorlichting aan cliënten over stoppen met roken. Welke voordelen er zijn op lichamelijk vlak en hoe stoppen met roken ook een duidelijke invloed kan hebben op het verbeteren van psychische klachten.
Manisha Maduro maakt stap voor de stap de weg vrij naar een rookvrije toekomst voor haar medewerkers en cliënten. Het bezoek van de aanjager rookvrije zorg past ook in dat rijtje. En de volgende stap wordt ook al gezet. ProgresZorg schrijft een brief aan cliënten om mee te werken aan een rookvrije werkplek voor hun hulpverleners. Bijvoorbeeld door niet te roken als er bezoek is en vroegtijdig de kamers luchten. In de voorlichting naar cliënten maken ze gebruik van een voorlichtingsfilmpje dat Trimbos Instituut en de VGN maakten.
Wil je ook met rookvrije zorg aan de slag? Maak dan nog dit jaar gebruik van de gratis adviezen en ondersteuning van onze aanjagers rookvrije zorg Trijnie Rozema en Anton van Balkom en nodig ze uit voor een bezoek aan jouw locatie. Of meld je aan voor één van onze digitale spreekuren.
Ook de kleinschalige zorg wordt rookvrij! In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat de zorg in 2030 rookvrij is. De Federatie biedt haar leden hierbij ondersteuning aan, dus maak daar vooral gebruik van!
Spreekuur Rookvrije Zorg
Spreekuur Rookvrije Zorg 3 april 15:00 uur
Denk jij bij rookvrij werken ook gelijk ‘weer een nieuwe regel in ons woud van regels en verboden’? Maar klopt die gedachte wel?
Tijdens het spreekuur rookvrije zorg begint Anton van Balkom met een korte inleiding over dit onderwerp. Hij gaat in op de vraag wat meeroken is, wat tertiaire rookschade is en welke risico’s dat oplevert. Hij belicht dit thema vanuit het perspectief van de medewerker, het team, de cliënt of deelnemer en de organisatie. Na deze inleiding denk je niet langer ‘weer een verbod’, maar omarm je rookvrij werken als een geschenk!
Ook is er tijdens het spreekuur volop gelegenheid voor het stellen van al je vragen rondom rookvrij werken en rookvrije zorg in het algemeen aan de aanjagers Anton van Balkom en Trijnie Rozema. Aanmelden voor het gratis spreekuur kan hier: https://bvkz.nl/agenda/rookvrije-zorg-spreekuur-3-apr/
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen en handige tips in jullie weg naar Rookvrije Zorg? Meld je dan aan voor de speciale nieuwbrief door een mailtje te sturen naar laura.bruggemann@zorgboeren.nl