Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Martin Wessels van zorgboerderij De Koningshoeve in Vriezenveen stuurde een kort bedankje naar het kwaliteitsbureau. ‘Bedankt voor het beoordelen en het positieve advies. 

Dit vind ik het mooie aan "kwaliteit laat je zien" dat een beoordeling altijd het doel van samenwerken heeft. Dat heb ik in het verleden bij ISO certificeringen altijd erg gemist.’ 

Dit maakte ons nieuwsgierig. Waar zit hem dat dan precies in? Martin: “Het grote verschil is de benadering. Bij ISO gaat het om het vinden van puntjes die niet goed zijn. Daar worden auditoren op afgerekend. Bij Kwaliteit Laat Je Zien! (KLJZ) gaat het om het verbeteren van de kwaliteit.”  

In de afgelopen 16 jaar waren de auditoren op een na allemaal zeer betrokken en goed op de hoogte van de geschiedenis van de Koningshoeve. “Een keer was er iemand die ook alleen maar een puntenlijstje af ging, maar die heb ik nooit meer gezien.”  

Verder waren alle auditoren uit op samenwerking, zegt Martin. “Ze kennen de sector goed, al komen ze soms uit een hele andere wereld. Dat is ook heel mooi, dat mensen verstand hebben van het hele zorglandschap waar we ons in bevinden. Het is lastig om als zorgboer alles zelf precies bij te houden. De meesten komen op diverse zorgboerderijen en kennen ook die verscheidenheid. De auditoren die hier kwamen, hadden zich allemaal goed ingelezen en konden meteen meedenken.”  

Martin was in zijn vorige baan bij een zorgbedrijf gewend aan ISO 9002, en is kort ook zelf ISO-auditor geweest. “Dat was goed bijverdienen.” Uiteindelijk gingen hij en zijn vrouw Marijke via pleegzorg over naar het hebben van een zorgboerderij. “Daar begonnen we met het keurmerk Kwaliteit laat je zien!. Dat was wel even wennen. Ik dacht: we schrijven zelf op hoe we het doen en dan is het klaar? Dat vond ik eerst heel vreemd. Pas later besefte ik dat het zo het beste werkt. Door zelf na te denken over wat je doe ten waarom je het doet en hoe het beter kan en dit op te schrijven, leer je het beste. Daarbij zorgt het keurmerk dat je wel aan alle eisen voldoet.” 

Martin vertelt dit op donderdag 28 maart, dus vlak voor Pasen. Een gedenkwaardig weekend wordt het, want Tweede Paasdag wordt het jongste pleegkind 21 en dan stoppen Martin en Marijke met pleegouder zijn. Ze hebben in hun leven 17 jongeren op weg geholpen. Wel gaat de zorgboerderij door, met 11 mensen in loondienst en 52 deelnemers. “We denken vanuit onze Christelijke levensvisie dat we hier op aarde zijn om iets voor een ander te betekenen. Dus dat het ook goed is te zorgen voor mensen die je niet kent.”