Het ontwikkelprogramma complexe zorg, een onderdeel van de Toekomstagenda, ondersteunt zorgaanbieders met VG6 en VG7 cliënten. Het doel is beter in te spelen op de behoeften van mensen met een intensieve zorgvraag en onbegrepen gedrag. Dit wordt gedaan door voort te bouwen op de bestaande praktijk, met een focus op groei en ontwikkeling binnen de organisatie. In het geval van de zorgboerderij zullen de ondersteuners meekijken bij je aanpak en meedenken over mogelijke verbeteringen. Het is kosteloos voor de deelnemende zorgaanbieders, dus ook voor jou als zorgboer.
Waarom dit programma?
De afgelopen jaren is er veel in gang gezet voor mensen met een intensieve zorgvraag en onbegrepen gedrag. Toch blijft het bieden van passende zorg lastig. De groep met deze zorgvraag groeit, de complexiteit neemt toe en er zijn arbeidstekorten, met als gevolg een gebrek aan overzicht en tijd om te kunnen aanpassen en reflecteren.
Het ontwikkelprogramma complexe zorg biedt daarom zorgaanbieders de kans om, met behulp van deskundige begeleiding, een duurzame verandering in de organisatiecontext en werkwijze door te voeren. Met als doel om nog beter in te kunnen spelen op de behoeften en om zo persoonsgerichte zorg te kunnen bieden. Wat het programma onderscheidt, is dat het niet slechts één oplossing voor één vraagstuk zoekt, maar zich richt op een integrale aanpak. Het sluit aan bij de huidige praktijk en versterkt deze om de ontwikkeling binnen de zorgaanbieder een boost te geven.
Hoe werkt het?
Er wordt maatwerk geboden per deelnemende organisatie. Er wordt gestart met een analyse van de ontwikkelpunten en op basis hiervan wordt een gezamenlijk ontwikkelplan opgesteld. Hierbij wordt aangesloten op de huidige praktijk. Daarna wordt samen de ondersteuningsbehoefte bepaald: voordoen, samendoen, zelf doen. Vervolgens start de begeleiding, waarbij de zorgaanbieder gedurende gemiddeld 18 maanden ondersteund wordt in het uitvoeren van het ontwikkelplan en het borgen van de verandering. Dit gebeurt in samenwerking met het ondersteuningsteam dat per zorgaanbieder wordt samengesteld, bestaande uit veranderexperts, coaches en zorgprofessionals uit de sector die als ervaringsdeskundige optreden.
Gedurende het programma staat leren van elkaar centraal. We organiseren bijeenkomsten om reflectie en kennisuitwisseling tussen zorgaanbieders te faciliteren.
Meer informatie over het ontwikkelprogramma complexe zorg
Heb je een vraag, wil je meer informatie ontvangen of wil je bespreken of het ontwikkelprogramma complexe zorg bij jouw organisatie past? Neem dan contact op!
Meer informatie staat op www.opcz.nl en je kunt mailen naar contact@opcz.nl of bellen naar Karlijn +316 50092388.
Er wordt een intakegesprek gepland met zorgaanbieders die interesse hebben om deel te nemen. In dit gesprek wordt er meer toelichten gegeven over het programma en worden de ontwikkelbehoeften besproken. Op basis van dit gesprek kan gezamenlijk besproken worden of het ontwikkelprogramma passend is voor jouw zorgboerderij.