De afgelopen jaren heeft de Federatie zich samen met de vakgroep Multifunctionele landbouw van LTO Nederland, een aantal Mbo-scholen, het SBB en een aantal zorgboeren flink ingespannen om een Mbo-opleiding voor begeleiders op een zorgboerderij erkend te krijgen. Na veel hobbels en vurige betogen is ons dit gelukt! Sinds dit schooljaar is er een erkende opleiding voor Werkbegeleider zorgboerderij (niv 3) en Persoonlijk werkbegeleider zorgboerderij (niv 4) beschikbaar.
In de opleiding wordt de koppeling gemaakt tussen de groene omgeving en het bieden van zorg en ondersteuning. Studenten leren hoe zij op een zorgboerderij de veiligheid en welzijn/gezondheid van zowel dieren, planten als deelnemers kunnen bewaken en bevorderen. De inhoud van de opleiding is tot stand gekomen in samenwerking met een groep van inhoudsdeskundigen uit het werkveld (5 van onze eigen collega-zorgboeren!) en het onderwijs. De kernwaarden uit het nieuwe kwaliteitskader voor de zorglandbouw zijn belangrijke uitgangspunten in de opleiding, waardoor studenten leren om de kracht van de zorglandbouw écht tot zijn recht te laten komen.
De opleiding wordt dit schooljaar (2023-2024) op 3 scholen aangeboden: Yuverta Nijmegen en Geldermalsen, Vonk in Alkmaar en Landstede in Raalte. Deze drie scholen bieden de opleiding al een aantal jaren in een pilotvorm (cross-over) aan en hebben zich samen met de Federatie en de andere partijen ingespannen om de opleiding opgenomen te krijgen in het reguliere Mbo-onderwijs. De klassen zitten altijd goed vol. Nu de opleiding erkend is door het Ministerie van onderwijs, kunnen ook andere Mbo-scholen de opleiding aanbieden. De Federatie onderhoudt nauw contact met deze scholen en samen zetten ze zich in voor goed onderwijs, dat aansluit bij de dagelijkse praktijk.
Zorgboer Erik Bassa van de Huiberthoeve uit Hei- en Boeicop heeft meegeholpen aan het tot stand komen van de opleiding. “Het was een interessant traject met een positief resultaat. We hebben als zorgboerderij de ervaring dat het best lastig is de gouden combi te vinden van mensen met een zorg opleiding én kennis van de landbouw. Tot nu deden we vaak aan bijscholing op een van de terreinen. Door beide aspecten onderdeel te laten zijn van één opleiding, krijg je meer mensen die ook echt beide werelden begrijpen.
Dat vind ik belangrijk, want het is in mijn ogen juist de gouden combinatie van zorgen voor planten en dieren mét deelnemers, die zorgt dat zorglandbouw werkt. Aan de slag met de seizoenen in de tuin of ontspannen bij dieren is heel heilzaam. Ook kun je een vol hoofd goed leeg maken door een tijdje eentonig werk te doen met bijvoorbeeld plantjes planten, of een teveel aan energie kwijt door bomen te zagen. Het is daarbij belangrijk dat je als begeleider ook de vakman of vrouw bent die weet hoe het moet, die het voorbeeld is.”
Lees ook het artikel op de website van LTO Noord.