Begin maart heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Instellingswet Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR). Daarmee krijgt het adviescollege een permanente status en wordt het structureel verankerd als onafhankelijk orgaan, en krijgt het extra bevoegdheden waaronder een verplichte betrokkenheid bij nieuwe wetgeving met substantiële gevolgen voor de regeldruk. Het kabinet beoogt hiermee een structurele aanpak van regeldrukvermindering.
Volgens minister Beljaarts van Economische Zaken zijn ondernemers veel tijd, geld en energie kwijt aan regeldruk. Dit zet een rem op onze economische groei. Het bestrijden van onnodige regeldruk is één van de speerpunten van dit kabinet.
De Federatie Landbouw en Zorg herkent dit, en pleit al langer voor het verplicht betrekken van het Adviescollege Toetsing Regeldruk. Dit orgaan toetst voorgenomen regelgeving op regeldrukeffecten en adviseert over het voorkomen van onnodige lasten, voordat regelgeving wordt vastgesteld.
Zorgboerderijen krijgen met enige regelmaat te maken met stapeling van lastendruk. Ze hebben aan de ene kant te maken met een toename van wet- en regelgeving op het gebied van zorg, en aan de andere kant met agrarische wetten en regels. Wij horen steeds vaker van zorgboeren terug dat de toename van regeldruk hun werkplezier en de motivatie negatief beïnvloedt, en in sommige gevallen zelfs (mede) aanleiding is om te stoppen met de zorgboerderij.
In de afgelopen jaren hebben we in diverse wetgevingstrajecten gezien dat het ATR veel gevolgen van nieuwe wet- en regelgeving onder de aandacht heeft gebracht. Deze gevolgen zagen wij als sector ook en kwamen hiertegen in het verweer. Voor maximaal effect is het uiteraard belangrijk dat belemmerende gevolgen van nieuwe wetten en regels vanuit meerdere invalshoeken aangekaart worden. Wij vinden de verplichte betrokkenheid van dit adviesorgaan dan ook een goede zaak!