De Meentboerderij in Hilversum combineert een melkveehouderij met zorg voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking of autisme, veelal afkomstig van een ZMLK school. De koeien spelen er voor sommige deelnemers een centrale rol. Zorgboerin Maartje Jansen: “Zij komen echt voor het boerenwerk. Ze helpen het laatste half uurtje mee met melken, verzorgen de koeien, het jongvee en mogen om beurten mee op de trekker. Het echte bedrijf hier heeft voor hun een grote aantrekkingskracht. Andere deelnemers hebben meer met de kinderboerderij die we ook hebben, maar voor sommige jongens en meiden is het melkvee het summum.”
Het is niet altijd makkelijk, vertelt Maartje. “Je moet er echt flexibel voor zijn. Elke dag loopt hier anders en je moet niet verwachten dat alles af is. Het belangrijkste is dat de deelnemers een goede dag op de boerderij hebben. Als dingen echt af moeten, maken we het op een ander moment verder af of plannen we ze op een niet-zorg dag. Zoals inkuilen. Maar de reguliere werkzaamheden kunnen goed met de jongens samen. En het leuke is, dat als er dan toch iets onverwachts gebeurt, ze soms ineens best flexibel kunnen zijn. Zoals wanneer een koe ziek is of de slotenmaaier er ineens langs moet en we de hekken weg moeten halen. Dan gaan ze ‘aan’ en zetten ze hun schouders eronder. Dat is echter niet vanzelfsprekend, dus je houdt het liefst een slag om de arm. Zo is de donderdag perfect want dan is er een tweede begeleider en kan ik dingen oppakken met de jongens en meiden, maar het ook alleen doen als dat beter is.”
“Bij de koeien in de stal mogen alleen deelnemers met wie we goede afspraken kunnen maken en als er iemand in de buurt is om te helpen als dit nodig is. Koeien zijn toch grote dieren. De deelnemers hebben bijna allemaal een ‘eigen koe’ met wie ze graag even knuffelen om het hoofd leeg te maken.”
Het verzorgen van de dieren bestaat uit het voeren van drachtige koeien, het in de gaten houden welke koeien tochtig zijn, kijken welke koeien niet fit zijn en of ze goed lopen. Ook vegen ze het voer aan en maken ze de hokken schoon.
Op den duur zou het ijs maken of ijsjes verkopen misschien ook nog kunnen met deelnemers, volgens Maartje. “We zijn er net mee begonnen, dus we moeten even kijken hoe het gaat. Het is nu voor iedereen nog nieuw. Het zou mooi zijn als we iemand vinden die de deelnemers hierbij kan begeleiden.”
“Wat ik leuk vind is dat uit Vanzelfsprekend ook komt dat het werken met de koeien goed werkt voor deelnemers. Niet zelden zien we als laatste punt, van waar ze van dromen, dat ze ook mee mogen doen met de boer en zijn koeien.”
Het mooie is, zo vat Maartje het samen, dat de melkveehouderij voor ieder een uitdaging op maat heeft. “Van dagbesteding tot HBO-studenten.”