Terug naar Actueel

CAO’s in de multifunctionele landbouw: het blijft opletten. Als je medewerkers hebt die werken volgens een agrarische CAO, maar inmiddels vooral werken in de begeleiding van zorgdeelnemers dan zit je al verkeerd. CAO’s zijn vaak bindend, dus ben je als werkgever verplicht deze te volgen. De nieuwe brochure CAO’s in de multifunctionele landbouw van LTO geeft inzicht.

Aan de CAO hangt ook vast bij welk pensioenfonds je een afdracht moet doen. Als je verkeerd zit, kan het een achteraf een duur grapje zijn vanwege naheffingen en boetes. “Dus lees de nieuwe brochure en bekijk het  ieder jaar een keer opnieuw”, zegt Arjan Monteny, voorzitter van de vakgroep Multifunctionele Landbouw van LTO Nederland.

“Het is nu extra actueel omdat veel zorgboerderijen gegroeid zijn in omzet en personeel. Als het zwaartepunt verschuift, kan het ook nodig zijn om de CAO  aan te passen. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de boetes als je verkeerd zit. Het kan al gauw om tienduizenden euro’s gaan.”

Werkgeverslijn

LTO heeft een werkgeverslijn, die voorheen vragen over agrarisch personeel beantwoordde. Tegenwoordig kunnen ook ondernemers met een vraag op het gebied van de multifunctionele landbouw er terecht. Dus: kom je er niet uit, pak dan de telefoon: 088-8886688 of kijk op www.werkgeverslijn.nl Uiteraard met de (digitale) brochure voor je neus.