Omdat we ons zorgboeren noemen, besteden we graag regelmatig aandacht aan het agrarische aspect van de zorgboerderij. Deze keer: plantjes planten.
Bij De Slangenburg in Doetinchem is de tuin dit jaar twee keer zo groot gemaakt. Op maar liefst 430 bedden van 15 meter lang en 80 centimeter breed worden meer dan vijftig soorten groenten gekweekt. Die vinden vooral aftrek via de Voedselbank. Op die manier leven 500 mensen van de groenten. Daarvoor moet er wel heel wat werk worden verzet. Tuinman Nick Veenhuis legt uit hoe dat werkt.
“We delen de voorbereide bedden in met behulp van gridders. Dat is een rol waarmee je over het bed gaat en plantvakken markeert. Er zijn verschillende maten voor verschillende soorten. Plantuitjes hebben maar 5x5 cm nodig. Deze zetten we met 3 tegen elkaar aan in een 15 cm vak. Kolen hebben wel 45x45 cm nodig. Je kunt zulke gridders ook kopen, maar dan komt het van ver weg, en dit werkt hartstikke goed.
Kas plantjes
In de vakken planten we voorgezaaide plantjes uit de kas. Met het voorzaaien begonnen we al in februari, maar het loopt nog steeds door. Dat komt omdat we een grote variëteit aan groenten hebben, die allemaal hun eigen optimale plantmoment kennen. De deelnemers kunnen zodoende in dit seizoen heel goed werk kiezen dat bij hun past. Sommigen vinden het voorzaaien in de kas een mooi rustig werkje, dat ook goed te doen is als je slecht ter been bent. Anderen planten liever buiten uit met de hand, een schepje of spade of pakken een schoffel tegen het onkruid. En weer anderen halen de plantjes uit de eb en vloed bakken in de kas (waar het waterpeil kan worden gereguleerd) en zetten het op de gaastafels buiten zodat ze kunnen uitlekken en acclimatiseren aan de buitenlucht. Na een dag gaan de platntjes t dan de grond in.
Per dag komen er tot 10 mensen meehelpen in de tuin. Dat kan omdat we een inloopvoorziening zijn. Samen met een clubje de tuin doen schept ook echt een band, dat is mooi om te zien. Vorig jaar ontstond er zo een hecht groepje. Een aantal van henkomt nu ook weer in de tuin, anderen zijn doorgestroomd naar betaald werk.
Soortenkeuze
De keuze voor de soorten maakten we al in de winter, naar aanleiding van het onderzoek naar de wensen van de afnemers. We hebben nu 26 weken per jaar veel soorten groentes, tot wel 20. In de winter is het altijd een uitdaging. We zijn eerst in omvang gegroeid, het volgende wat we gaan doen is nadenken over welke wintergroentes er nog bij kunnen om ook dan het aanbod op peil te houden.”