Terug naar Actueel

De IGJ publiceerde op 25-03-2025 een artikel met bovenstaande kop. De inhoud van het stuk is confronterend en de cijfers schokkend; ruim 11.000 personen van 16 jaar en ouder geven aan dat zij in de afgelopen 12 maanden slachtoffer zijn geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een zorgverlener. Met alle ingrijpende gevolgen van dien. De conclusie van de inspectie is dat zorgaanbieders en zorgverleners nog te weinig doen aan het signaleren en voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg. Goed preventiebeleid en blijvende aandacht voor dit probleem ontbreken vaak.

Ook binnen de zorgboerensector moeten we onder ogen zien dat meer bewustwording en een structurele aanpak nodig is. De IGJ beschrijft in het artikel hoe je dit kunt aanpakken en heeft materialen beschikbaar die je kunt inzetten om het onderwerp op de agenda van je organisatie te zetten en beleid vorm te geven:

  • Informeren: Via deze link kom je bij een brochure met bijbehorende factsheet over het feit dat seksuele intimiteit binnen een zorgrelatie zowel ethisch als wettelijk een no-go is. Een feit dat nog niet bij iedere zorgverlener bekend blijkt. De infographic biedt naast compacte informatie ook vragen om met elkaar over dit onderwerp in gesprek te gaan: ‘Wat doe ik bij social media uitnodigingen van een deelnemer?’, ‘We zijn verliefd op elkaar wat nu? En weet je niet wat een afkoelingsperiode is dan moet je deze informatie zeker lezen.
  • Inventariseren: Om te ontdekken wat je al goed doet en waar je nog in kunt groeien heeft de IGJ een organisatie-scan. Wanneer je deze invult wordt duidelijk waar binnen jouw organisatie de zaken op orde zijn, maar ook waar dit meer aandacht behoeft.
  • Toepassen: Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder een ‘veilige zorgrelatie’? Je leest hier dat deze gefundeerd is op drie pijlers: bewustwording, preventie en interventie. Met name in de uitgewerkte versie van de Leidraad lees je hoe je handen en voeten kunt geven aan deze thema’s binnen je organisatie, wie welke rol pakt en hoe je de thema’s bespreekbaar kunt maken binnen je team. Per thema wordt informatie gegeven, een uitwerking met aandachtspunten, gespreksonderwerpen en tips en bij bepaalde onderwerpen ook aanvullende kennis(links) en hulpmiddelen. Je zult ontdekken dat we al veel geborgd hebben in het kwaliteitssysteem, maar je zult ook ontdekken dat er nog veel meer kan worden gedaan. Dus zet dit punt op je actielijst.