Samen aan tafel is het thema van Wereld Alzheimer dag op 21 september én een van de kernwaarden van de zorglandbouw. Op zorgboerderij Zigtrijk in Brummen is gezamenlijk gezond eten een belangrijk moment van de dag. Marc Boersma: “Diverse gasten vinden het leuk om mee te helpen in de keuken, zoals het schoonmaken van groente en schillen van aardappelen. Het geeft een gevoel van nut, van ertoe doen. Daarna gaan we samen eten. Geur en smaak waarnemen is daarbij belangrijk. Plus het ongedwongen converseren. Onze begeleiders zorgen voor wat gespreksstof over bijvoorbeeld actualiteiten waar mensen makkelijk op kunnen inhaken. Daarnaast zorgen we voor een goede mix van praters en toehoorders, zodat het voor iedereen gezellig is. Tevens wordt er veel aandacht besteed aan de aankleding van de tafel. Er wordt gebruik gemaakt van mooi servies en bestek. En voor diegenen die het nodig hebben zijn handige hulpmiddelen beschikbaar, zoals soepkommen met oren, speciale borden of gepaste kledingbeschermers. Zo nemen we de tijd om te genieten van de maaltijd, waarbij iedereen zo zelfstandig mogelijk eet. Kortom, de maaltijd in al haar aspecten is een fijn moment op Zigtrijk!”