Terug naar Actueel

Zorgboerderijen hadden het goed voor elkaar tijdens de Open dag op 1 juni. Van lekkere hapjes tot verkeersregelaars, van speurtochten tot gratis pony-ritjes. Het viel bij veel gezinnen in de smaak. Ook kwamen veel ouderen stiekem even een kijkje nemen. “Dat is het mooie van een open dag, dat je zonder aanmelden even een kijkje kunt nemen”, zegt zorgboer Jelle Albers van De Horst in Mill. Daar kwamen honderden mensen langs. “Het is nog nooit zo druk geweest.”

Bij zorgmanege De Hartenhoeve in Geldermalsen is het al een drukte van belang rond half elf ’s morgens. Kinderen staan in de rij voor een speurtocht, een ponyritje of wat lekkers. Ondertussen gaan de lessen ook gewoon door. “We hebben een mix van kinderen met en zonder rugzakje. Dat werkt heel goed”, zegt zorgboerin Jolijn Bosch.

Sommige bezoekers gebruiken de open dag om even anoniem een kijkje te nemen. “We zoeken een plek waar onze jongste dochter ook kan rijden. Haar zussen zitten op een reguliere manege, maar dat lukt voor haar niet. Dit is een stukje rijden maar als dit het is, dan hebben we het er graag voor over”, zegt een moeder die liever niet met naam genoemd wordt.

Veel kinderen lopen rond om de puzzel-speurtocht te doen. Deze is gemaakt door de deelnemers, vertelt Jolijn trots. “Dat is hoe we hier werken, we doen zoveel mogelijk dingen samen.” De deelnemers helpen mee met de verzorging van de manegepaarden. “Dat vinden sommige mensen wel eens lastig, maar het is voor hen heel belangrijk. Het werkt heel goed samen.”

Bij De Ommedijkerhoeve in Zuilichem organiseerde zorgboerin Bea van ’t Hoog rondleidingen. Ze maakte expres niet veel reclame. “Het is bij ons vol, dus we houden ons een beetje stil.” Wel was het volgens haar voor deelnemers en hun familie belangrijk even langs te komen. “We hebben voor een van onze deelnemers speciaal ook even de vlaggetjes opgehangen. Hij vond het leuk zijn moeder en nichtje te laten zien wat hij hier doet.” En dat zijn veel dingen. Behalve de verzorging van alle dieren (hond, vogels, konijnen, schapen, geiten een pony en koeien) regelt Bea vaak ook nog wat extra handwerk voor aan tafel. “Zo hebben we wel eens lego gesorteerd, maken we kaas zakjes voor een zuivelbedrijf, vullen we bloemenzaden zakjes en stekken we plantjes voor een hovenier. Niet steeds hetzelfde want dat is niet leuk, en ik leg er ook geen enkele druk op, maar zo samen aan een tafel met de handen bezig zijn maakt ook de tongen los. Bij ons komen verschillende doelgroepen, zoals mensen met dementie, Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en mensen met een laag IQ. Ze vormen een hechte groep die het heel gezellig heeft met elkaar.”

Bij De Tienmorgen in Beers is het een drukte van belang, maar niet alleen vanwege de Open dag. De camping is open en er zijn twee grote familiegroepen. Opa laat kinderen op een koe zitten voor een foto. Zorgboerin Laura Gosens leidt even rond langs Mark die de tuin met schoffelen in orde houdt. Mark komt wekelijks op de zorgboerderij en dat is maar goed ook, want dankzij zijn tuinwerk hebben de slakken nog niet alles opgegeten. “We gaan ook nog met potjes bier werken om de slakken te vangen”, zegt hij. De groene omgeving is prachtig, op een paal zitten zelfs jonge ooievaars. Het gaat er op het grote erf allemaal heel gemoedelijk aan toe. Kinderen lopen met pony’s, er scharrelen kippen en er is een kleindierenverblijf.

Bij De Horst in Mill is er zelfs tegen sluitingstijd nauwelijks een parkeerplaatsje te vinden. Honderden mensen kwamen naar de open dag, soms uit interesse, soms om voor zichzelf of partner een plekje te vinden.

“Ik ben heel blij dat mijn vrouw hier twee dagen in de week kan zijn. Ze bloeit er helemaal van op”, vertelt Albert van der Pol. “Het geeft mij als mantelzorger even rust. Ik kan muziek luisteren of een eindje fietsen. Dat maakt het zorgen op de andere dagen beter houdbaar.” We staan te praten bij een prachtige beweegtuin. “Hier maakt ze vaak gebruik van. Het houdt haar soepel”, zegt Albert, terwijl hij het even voordoet. Er zijn apparaten voor onder andere armen, benen, buikspieren en heupen.

Zorgboer Jelle Albers is zichtbaar blij en trots. “We hebben de zorgboerderij vijf jaar geleden overgenomen, en zijn ook begonnen met dagbesteding voor jonge mensen met dementie of NAH. Dat blijkt heel waardevol, ook weer op een dag als vandaag. Mensen schamen zich er vaak voor en komen er vandaag achter dat ze niet de enige zijn en dat er plekken zijn waar ze geen patiënt, maar deelnemer zijn.”

De omgeving is prachtig, en ook een timmerschuur spreekt tot de verbeelding. Zorgboerin Sylvia moet ver na sluitingstijd mensen stimuleren om weer naar huis te gaan. Het is gewoon té gezellig.

Bij zorgboerderij Boyemaheerd in Lutjegast gaf zorgboerin Dicky Klaver een interessante rondleiding aan de meer dan honderd bezoekers. De zorgboerderij biedt dagbesteding aan volwassenen met een lichamelijke beperking, deelnemers met niet aangeboren hersenletsel, ouderen, ouderen met dementie, chronische zieken en deelnemers met een psychiatrische achtergrond. De zorgboerderij biedt allerlei activiteiten aan, maar hun specialiteit is de dinsdag. Dan is de Dagbesteding van 13.00 tot 20.00 uur, waarbij ze samen koken en eten uit eigen moestuin.

Bij Aardewerk in Twello liep het ook de hele dag lekker door. Zorgboerin Erica: “Er kwamen verrassend veel mensen uit de buurt, waarschijnlijk omdat we hier nog maar net zitten. Ze reageerden enthousiast op wat we hebben neergezet. Ook kwamen er een aantal geïnteresseerden voor de dagbesteding. En verder vooral veel familie, bekenden, vrienden van de deelnemers en ook klanten van de ondernemers die op hetzelfde terrein zitten. Bij ons werd de dag geopend door de wethouder sociaal domein, wat echt een steunende en motiverende invloed had.  Wat betreft de kernwaarden hebben we vooral laten zien : ‘er is ruimte en ik kan veel buiten zijn’, ‘ik krijg de kans om te leren’, en ‘ik kan kiezen uit nuttig werk’.”

Bij Landgoed De Meinweg in Roermond was de open dag ook heel geslaagd. Deelnemers en personeel organiseerden de dag samen en veel familie van deelnemers, collega’s van andere zorgboerderijen en nieuwsgierige buurtbewoners kwamen langs. Ook de Coöperatie Limburgse Zorgboeren kwam kijken.

Zorgboerderij De Tuorrebout in Menaam ontvang rond de honderd gasten en hield er nog twee stagiaires aan over. “Zij hadden ook gezien dat we open waren”, zegt zorgboer Jan Bakker.

Zorgboerderij Lelystad kont nog op omroep Flevoland én kreeg veel enthousiaste bezoekers. Een van hen liet weten dat het een bijzonder leuke dag was geweest zo dichtbij huis: 'De ontvangst was al heel leuk. Je kreeg consumptiebonnen voor een drankje en een ijsje. Er was enorm veel te doen. Van het aaien van Alpaca’s tot aan knuffelen met konijnen. Van silent disco tot schilderen of een ketting maken in het (prachtige) atelier. En alle begeleiders en meewerkenden waren stuk voor stuk aardig, gastvrij en hulpvaardig.

Vlak voordat we weggingen raakten we nog even aan de praat over munt met een bewoner met groene vingers. Hij was zo aardig om een stekje voor me te halen. Het heeft een mooi plekje gekregen.'

De Heerlijkheid Zorgt in Papendrecht had ook een mooie dag met een hoofdrol voor de deelnemers. 'Wij hebben een hele leuke open dag gehad. Onder de tent op het terras konden bezoekers ons vinden. Daar zaten wij( 2 zorgboerinnen, een vrijwilliger en 5 deelnemers) te wachten op onze “visite”. Men kon aanschuiven bij ons aan tafel en de dia-voorstelling bewonderen van 50 fotos met sfeerbeelden, vragen stellen en een rondleiding krijgen die door de deelnemers zelf werd gedaan. 4 deelnemers namen de gasten mee in groepjes door de boomgaard en vertelde over hun boomgaard en kantine. De zelfgebakken mini appeltaartjes waren zo op en de koffie was niet aan te slepen. Het bezoekers aantal lag net onder de 30 personen, dat was voor ons precies goed. We en onze gasten hadden een fantastische trotse ochtend. De zorgboerinnen hebben bewust een stapje naar achteren gegaan en hebben zoveel mogelijk onze super- deelnemers het woord laten doen.  Zeker volgend jaar weer!'

De Federatie is ook blij met het resultaat. "Je kunt het effect van zorglandbouw het beste zelf ervaren", aldus directeur Maarten Fischer. Volgend jaar op 14 juni is er weer een landelijke open dag, maar bij de meeste zorgboerderijen kun je ook tussentijds (op afspraak) even aan komen om een kijkje te nemen.

Mooie artikelen naar aanleiding van de open dag verschenen in diverse media. Bijzonder mooie reportages kwamen van De Stentor, Tubantia en Achterhoeks nieuws, ook naar aanleiding van een extra open dag voor beleidsmakers. Een uitzending van Omroep Gelderland is nog in de maak.