Voor veel zorgboerderijen zijn vrijwilligers belangrijk. Ook omgekeerd kan een zorgboerderij veel betekenen voor een vrijwilliger. Jeannette Keimpema (65) is vrijwilliger bij It Klokhús in Idzega (Fr), een zorgboerderij annex camping en melkveehouderij. Ze bieden dagbesteding aan mensen met dementie.
“Ik werkte in de zorg en woon nog niet zo lang in Heeg. We kwamen al jaren op de camping bij Jantina en zijn nu ook deze kant op verhuisd. Mijn man werkt nog in Kampen en is dus veel van huis. Ik vind het fijn iets nuttigs te kunnen doen en doe zo ook sociale contacten op. Ook leer ik nog bij, zo heb ik onlangs mijn BHV diploma gehaald.”
“Het werken met mensen met dementie is soms best een uitdaging, maar ze voelen zich erg thuis bij It Klokhús. Dat komt vooral omdat het is zoals in het gewone leven, zoals het vroeger thuis op de boerderij was. We zorgen samen voor het eten, dat grotendeels uit eigen moestuin komt. ’s Morgens na de koffie en het voorlezen uit de krant kijken we even bij de koeien van het melkveebedrijf van de vader en broer van Jantina. Ook zorgen we voor schapen en lammetjes.” (lees het hele interview op de website)
“Ritme en structuur is voor iedereen belangrijk. Daarom hebben we een vaste dagindeling. We beginnen met koffie en een rondje langs de dieren. We wandelen een eindje of gymmen binnen. Bewegen vinden we heel belangrijk, als het kan buiten maar als het regent binnen. We hebben speciale oefeningen voor mensen in een rolstoel.
We eten tussen de middag samen warm, dus aan het einde van de ochtend gaan we samen het eten klaar maken. Als alles gewassen en gesneden is, gaat een collega het koken en doen wij samen een activiteit. Dan eten we samen, een fijn moment op de dag. Na het gezamenlijke eten willen mensen vaak even rusten in een stoel of op de bank. Daarna gaan we weer wandelen en drinken we thee met fruit. Gezond eten vinden we heel belangrijk.
Na de thee is er nog een activiteit. Er is ook daarbij weer persoonlijke aandacht voor iedereen: we kijken echt naar wat iemand wil. Zo kunnen ze kiezen uit knutselen of bakken of bijvoorbeeld fietsen. We hebben een duo-fiets. Ik ga vandaag met iemand schilderen, dat doe ik zelf graag en ik vind het leuk anderen erbij te helpen. Dat soort dingen is dankbaar werk, want je ziet hoe mensen blij en trots naar huis gaan met hetgeen ze hebben gemaakt.
De dag sluiten we af met een gezamenlijk koffie momentje, waarna de bus komt om iedereen weer naar huis te brengen. We merken van dat mensen blij zijn als ze komen en weer opgeladen naar huis gaan. Dat geeft mij veel voldoening.”
Andersom is de zorgboerderij ook heel blij met Jeanette. Jantina: "Wij zijn erg dankbaar voor Jeanette haar inzet op de dagbesteding. Onze vrijwilligers geven dat stukje extra aandacht waar onze deelnemers behoefte aan hebben."