Terug naar Actueel

Vanaf 1 januari 2025 wordt een aantal wijzigingen van kracht in de vergunningsplicht Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Wij kregen hier een aantal vragen over vanuit zorgboeren; daarom zetten we alles nog even netje op een rij.

Tot op heden zijn alle zorgaanbieders die zorg leveren vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en/of de Zorgverzekeringswet (Zvw) én dit doen met meer dan tien zorgverleners, verplicht om een vergunning aan te vragen bij het CIBG (Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg). Zorgboeren die met minder dan tien zorgverleners op basis van de Zvw en/of Wlz zorg verlenen, hebben zich gemeld via het CIBG. Zorgboerderijen die volledig in onderaanneming werken of uitsluitend zorg bieden vanuit de Jeugdwet en/of de Wet maatschappelijke ondersteuning, hoefden geen vergunning aan te vragen.

Vanaf 1 januari 2025 vinden er wijzingen plaats in de huidige Wtza, waardoor in de praktijk vrijwel alle zorgboerderijen een Wtza-vergunning moeten hebben als ze in de Wlz of Zvw actief (willen) zijn, ook als je als zorgboer alleen op basis van PGB werkt. Alleen solistische aanbieders, onderaannemers en de zorgboeren die uitsluitend in de Wmo en/of Jeugdwet actief zijn, zijn van deze verplichting uitgezonderd.

Bestaande aanbieders die voor 1 januari 2025 nog geen vergunning nodig hadden, maar straks wel, krijgen de vergunning van rechtswege (als een zorgboer de vergunning eigenlijk al aan had moeten vragen, moet je dit nog steeds moet doen). De bestaande aanbieders moeten wel vanaf 1 januari 2025 aan de wettelijke eisen voldoen.  

Wil je na 1 januari 2025 een zorgboerderij starten? Dan is het verplicht om eerst een vergunning aan te vragen.

De verplichting tot het instellen van een interne toezichthouder blijft per 1 januari 2025 bestaan. Zorgboeren zijn verplicht om een interne toezichthouder in te stellen als ze met meer dan tien zorgverleners Wlz- of Zvw zorg leveren. Wij hebben gemerkt dat over dit onderwerp onduidelijkheid bestaat, omdat in diverse berichtgeving te lezen valt dat deze grens vanaf 1 januari 2025 wordt opgehoogd naar 50 zorgverleners. Echter, deze ophoging geldt niet voor zorgaanbieders die (o.a.) begeleiding bieden. Omdat zorgboeren die binnen de Wlz/Zvw actief zijn, vrijwel altijd een vorm van begeleiding bieden, blijven zij verplicht tot het instellen van een interne toezichthouder bij meer dan tien zorgverleners.

Daarnaast is er nog een wijziging in de Wtza per 1 januari 2025, namelijk dat micro-zorgaanbieders een gedeeltelijke openbare jaarverantwoording mogen publiceren, dit geldt al over het boekjaar 2024. De jaarverantwoordingsplicht voor micro-zorgaanbieders wordt teruggebracht tot maximaal drie vragen, namelijk een vraag over de identificerende gegevens, een vraag over de aantallen zorgverleners en een vraag over de aantallen deelnemers. Hierdoor hoopt het ministerie de administratieve last voor kleine zorgaanbieders te verlagen.

Wanneer ben je een micro-zorgaanbieder?  

Je bent een micro-zorgaanbieder als je voldoet aan twee van de drie criteria op twee opeenvolgende boekjaren:

  • Een balanstotaal van maximaal 450.000 euro

  • Een netto-omzet van maximaal 900.000 euro 

  • Het gemiddeld aantal werknemers in het boekjaar bedraagt minder dan 10 fte (zzp’ers niet meegeteld)

Het ministerie van VWS is op dit moment bezig met de laatste uitwerkingen van de regels die vanaf 1 januari 2025 gaan gelden voor micro-zorgaanbieders. De lichtere maatschappelijke verantwoording houdt in dat een micro-zorgaanbieder beperkt gegevens hoeft aan te leveren en een aantal vrijstellingen krijgt, namelijk:

  • Een beperkte balans

  • Een beperkte winst- en verliesrekening of staat van baten en lasten

  • Een beperkte vragenlijst sterk versimpeld tot hoogstens een drietal vragen over identiteit, aantal zorgverleners en aantal cliënten 

  • Vrijstelling van een toelichting op de beperkte financiële verantwoording; 

  • Vrijstelling van het overleggen van een bestuursverslag

  • Vrijstelling van de accountantscontrole (cq. controleverklaring)

  • Vrijstelling van de gehele openbaarmakingsverplichting. 

Heb je op heden nog geen Wtza-vergunning nodig gehad, dan is het goed om te checken of dit nog steeds zo is, of dat er voor 1 januari 2025 nog een vergunning via Toetreding zorgaanbieders moet worden aangevraagd. Let op! Er is een mooie vergunningscheck op de website van Toetreding Zorgaanbieders, maar deze is nog niet aangepast aan de nieuwe wetswijzigingen!