De indicatieloze dagbesteding bij zorgboerderij Rust na Onrust staat in de schijnwerpers. Op de Open dag kwamen er honderden mensen op af, mede dankzij het winnen van de VNG award van GemeenteDelers in 2023 in de categorie Uitvoeringskracht regulier complex.
Zorgboer Kees van Hoepen: “De belangstelling zorgt voor veel aandacht van andere gemeenten. Samen met initiatiefnemer gemeente Reimerswaal en Kapelle vormen we haast een promotieteam. Vooral voor ouderen is het heel fijn dat ze zonder drempel ergens kunnen aanhaken. ‘Geen stempel, geen drempel’ is onze leus. De zorg vindt dichtbij plaats op basis van vertrouwen. Dat is goed voor iedereen.”
Gemeentes moeten hun uitgaven kunnen verantwoorden. Dat maakt het voor hen lastig om ‘zomaar’ indicatieloze zorg te vergoeden. “Maar als je ziet hoeveel geld er in de bureaucratie gaat zitten, is dat erg zonde. Wij geven het geld liever aan zorg uit”, zegt Ingrid Brilleman van de gemeente Reimerswaal. Volgens Maarten Fischer van de Federatie laat deze pilot zien dat met behoud van goede zorg en doelmatige besteding de bureaucratie inderdaad minder kan.
Sommige gemeentes zijn bang dat het verlagen van de zorgdrempel leidt tot hogere kosten. Kees zijn ervaring is echter dat zorgboerderijen geen plekken zijn waar mensen ‘zomaar’ heen gaan. “Er is veel schaamte en taboe rondom dementie en eenzaamheid. Het is belangrijk dat als mensen de stap durven zetten, er geen enkele drempel meer is. En al helemaal geen wachttijd van 9 weken. Dan kun je op het preventieve vlak veel meer doen.”
Door het enthousiasme van de gemeente Reimerswaal en het winnen van de Award, zijn nu ook gemeenten Kappelle, Borssele en Tholen geïnteresseerd. “Het is mooi om te zien. Nu nog de noot kraken hoe we samen naar uniforme verantwoording toewerken. Die gesprekken lopen nu via het samenwerkingsverband van de gemeenten. Rondom de jaarrekening heb ik gewezen op de jaarverantwoording zorg in het kader van de Wtza en nu haken ze daarop aan. Dat betekent dat we geen dubbel werk hoeven doen. Voor dit soort zaken is het belangrijk vooraf aan tafel te zitten. Het terugdraaien van niet-werkende regelgeving is veel lastiger.”
Zorgboeren die benieuwd zijn naar indicatieloze dagbesteding en willen weten hoe ze hun gemeenten hierin meekrijgen, kunnen meedoen aan de workshop Indicatieloze dagbesteding op 28 november tijdens de Conferentie Landbouw en Zorg: De toekomst van zorglandbouw. Hier zijn Kees van Hoepen, Ingrid Brilleman van gemeente Reimerswaal en Mariella Zijl van de gemeente Kapelle aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan over de kansen en uitdagingen van indicatieloze dagbesteding.