De Jonge Koekoek

Wie zijn we?

Ik ben Diana koekoek en samen met mijn man, Roelof runnen we dit bedrijf.
Wij hebben 3 kinderen ; Henk, Albert en Roelien. 
Ik ben in Hoogeveen geboren zonder agrarische achtergrond. Mijn man is op een boerderij geboren te Kerkenveld waar ze kippen en koeien hielden.
Ik ben sinds 1998 gediplomeerd verpleegkundige. Ik heb na mijn studie verschillende werkervaringen opgedaan in het verpleeghuis, ziekenhuis en in de thuiszorg. We wonen halverwege Zuidwolde en Fort, op het mooie platteland van Drenthe, in de buurt van Meppel, Balkbrug en Hoogeveen. In 2004 hebben we dit bedrijf gekocht en ik ben toen gestopt met werken omdat op de boerderij werk genoeg was.
Ik heb het werk in de zorg erg gemist en om deze reden ben ik in februari 2008 begonnen met de zorgboerderij.

De boerderij…
Ons bedrijf heeft als hoofdtak vermeerdering moederdieren. Wij houden hier 32.000 moederdieren verdeeld over 4 stallen. De kippen leven, samen met de hanen in een scharrelsysteem. Dit houdt in dat ze los lopen in een hok maar ze gaan niet naar buiten.
De moederdieren en hanen houden wij voor de productie van  bevruchte eieren.
De kippen leggen ongeveer 28000 eieren per dag, het aantal wordt wat minder wanneer de kippen ouder worden. De eieren worden automatisch verzameld en op trays gezet. Hierna worden ze op pallets gezet. De eieren worden 2 maal per week met een vrachtwagen opgehaald. De eieren gaan dan naar een broederij waar ze worden uitgebroed. De kuikens die uit het ei komen gaan naar een andere boer en daar worden ze vet gemest. Het vlees van deze kuikens kun je terug vinden in de supermarkt onder het 'beter leven' keurmerk.
De kippen blijven een jaar op de boerderij hierna zijn ze uitgelegd en gaan ze naar de slachterij.
Naast de kippen hebben wij hobby-dieren zoals: pony’s, konijnen, koeien, poezen en honden.


Het werk

Wat heeft de boerderij te bieden…
Het rapen van eieren:
Dagelijks terugkomende activiteit. De deelnemers kunnen hierbij helpen door het selecteren van tweede soort eieren en het opstapelen van de trays en het wegzetten van de stapels. Deze activiteit neemt de gehele ochtend in beslag.

Het verzorgen van hobbyvee:
Voeren van de dieren, schoon houden van de verblijven, borstelen van pony’s.

Het onderhouden van het erf en gebouwen:
De hulpboeren kunnen helpen om het erf schoon te houden , tuin onderhouden, de gemeenschappelijke ruimte netjes houden.

Het onderhouden van de moestuin:
Bemesten, zaaien, wieden en oogsten.

Kloven van hout.  

Overige activiteiten:
Naast het werk op de boerderij wordt er ook tijd vrij gemaakt om te knutselen, spelletjes doen of te wandelen.


Doelstelling…

Ik wil bereiken dat de deelnemers zich nuttig voelen door, ieder op hun eigen manier en tempo, arbeid verrichten. Hiernaast hoop ik dat ze ontspanning en rust vinden tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.
Mijn doel is om voor iedereen werk te vinden die bij die persoon past en dat ze op de boerderij gezelligheid en geborgenheid kunnen vinden.


Jaar van opening

Wij zijn in 2008 als zorgboerderij gestart.