De Mekkerbek

Wie zijn we?

 

Zorgboerderij 'de Mekkerbek' is een zorgboerderij voor jeugd en jongvolwassenen en schooluitvallers met een speciale hulpvraag. De begeleiding en kwaliteit van zorg word door vaste orthopedagogen, pedagogisch hulpverleners en maatschappelijk medewerkers gedaan. Daarnaast werken de boer en boerin ook dagelijks op de boerderij waarbij de cliënten mogen meehelpen met het runnen van de geitenboerderij. 

Op zaterdag, woensdagmiddag en in de schoolvakanties komen kinderen met een speciale hulpvraag voor vrijetijdsbesteding op de zorgboerderij. door de week krijgen (jong)volwassenen met een beperking een nuttige dagbesteding.

 De Mekkerbek begeleid ook een groep jongeren met een normaal IQ tot hoogbegaafdheid. Deze jongeren krijgen coaching, begeleiding en een stukje onderwijs in samenwerking met de school waar zij soms maar part time heen gaan vanwege uiteenlopende redenen. 

We werken met groepjes van maximaal 1 op 5. Er is echter voor deelnemers die 1 op 1 begeleiding nodig hebben ook een mogelijkheid om individuele begeleiding te krijgen. in schoolvakanties en weekenden is er de mogelijkheid om op de Mekkerbek te logeren.

Dagelijks worden er op de boerderij bijna 900 geiten gemolken. een deel van de verzorging van de geiten en lammeren wordt door de deelnemers gedaan. Maar ook de deelnemers die niet van geiten houden hebben genoeg te doen bij al onze andere dieren en activiteiten  ( zie kopje 'het werk')

“De Mekkerbek” is een productieve boerderij  met een échte boer en boerin en échte werkzaamheden. Wij zijn er van overtuigd dat dit de clienten extra veel voldoening geeft in hun werk.

Wij voeren geen werkdruk op voor onze deelnemers. Wat vandaag niet meer lukt, komt morgen wel. Hierdoor kan iedere deelnemer op zijn eigen manier en tempo doen waaruit hij of zij voldoening haalt.


Het werk

Buiten de vele dieren die we verzorgen op de Mekkerbek, doen we ook andere dingen;

Moestuin en Kas

je eigen stukje moestuin, wie wil dat nou niet? iedereen die het leuk vind mag bij ons met zijn eigen stukje land aan de slag. 

in onze moestuin vind je dan ook verschillende bordjes met namen van de tuinman/vrouw in kwestie :) ieder zijn eigen groenten, fruit of bloemen om mee naar huis te nemen of om wat mee te koken of bakken op de mekkerbek zelf. 

Timmerwerkplaats

We hebben een grote timmer werkplaats waar de jongeren en kinderen lekker kunnen timmeren en knutselen. Met een tal van sjablonen kunnen ze hun eigen teksten op de knutselwerken stempelen. en met de vele kleuren verf maken ze er de mooiste creaties van.

Zorgboer on Toer 

Regelmatig trekken we er met de jongeren en een hele beestenboel ( lammetjes, honden, poes, konijnen, cavia`s, kalfje ) op uit om ouderen in verzorgingstehuizen op te gaan vrolijken. Onze jongeren vertellen dan wat over het dier en laten de ouderen kennis met hen maken. een win win situatie waarbij de jongeren veel dankbaarheid krijgen!

de geiten en lammetjes moeten dagelijks verzorgd worden. Daar komen de volgende activiteiten bij kijken:

 
*hokken opstrooien        * hooiruiven vullen 

*paden vegen                * lammetjes de fles geven

*geiten voeren               * vers gras geven

de ezelfokkerij..

* ezels voeren               * borstelen

* wandelen in het bos     * veulens tam maken

* van de stal naar de wei brengen

de paarden..

* paardrijden
 

* uitmesten                   * met de paardenkar mee

* borstelen                    * voeren

* van de stal naar de wei brengen

het kleinvee..( cavia`s, konijnen, pluimvee )

* eieren uitbroeden met de broedmachine

* voeren

* knuffelen

* eieren rapen

de boer helpen..

* bokken in de paartijd bij de geiten zetten

* lammeren naar andere stal verhuizen

* kuilplastic over voederopslag leggen

* geiten enten (geit vasthouden)

* handmelken

* tractor leren rijden

* flesjes aan lammetjes geven

* met de boer meerijden met de tractor

* de dierenarts helpen

de mini varkentjes..

* varkentjes buiten en binnen zetten

* voeren

* biggetjes tam maken

* biggetjes de fles geven

* de alpaca`s

  

Naast de dierenstallen hebben we een hobby zolder waar we met koud en slecht weer terecht kunnen. We hebben daar een schoolbord, tafeltennis, voetbaltafel, airhockey, pooltafel en lego/duplo en knutselspullen staan.


en verder....

 

Bekijk voor meer informatie en foto`s onze nieuwe website! www.mekkerbek.nl.  

de nieuwste nieuwtjes staan direct op onze facebook pagina

http://www.facebook.com/#!/Mekkerbek?bookmark_t=page

voor FILMPJES kun je kijken op:

http://www.youtube.com/user/demekkerbek?feature=results_main


Jaar van opening

Wij zijn in 2008 als zorgboerderij gestart.