De Mettemaat

Wie zijn we?

De Mettemaat is een boerderij met kudden bijzondere dieren. Zo zijn er ezels, kamelen, alpaca's en rendieren. En nu zelfs ook zebra en tapir. We hebben ook 'gewone' dieren als geiten, konijnen en cavia's, en kippen. Ook is er een hondenpension.

De zorgboerderij is in 2000 gestart. Inmiddels zijn bij ons tussen 10 en 15 zorgvragers per dag. Ook is er op zaterdag gelegenheid voor jeugd om te komen en een aantal mag ook blijven logeren. De boerderij wordt geleid door Jan en Joke Groot Roessink, dochter Rianne werkt zowel op de Mettemaat als op de Edelingen en ook de andere dochters helpen mee.

Sinds 2014 hebben wij De Edelingen in Zelhem overgenomen. Dit is onze tweede vestiging. Zorgvragers kunnen op beide locaties een aantal dagdelen werken. De Edelingen valt niet onder het keurmerk 'kwaliteit laat je zien'.


Het werk

De hulpboeren en -boerinnen helpen met al het werk dat zich op een boerderij voordoet. De dieren krijgen dagelijks voer en verzorging. Ook moeten de stallen worden schoongemaakt en de boerderij onderhouden. De kantine en recreatieruimte wordt gebruikt om eten te koken en gezamenlijk koffie en thee te drinken en de warme maaltijd te gebruiken. In de zomer is het tijd om het hooi binnen te halen en de tuin te verzorgen. In het najaar en winter wordt hout gesnoeid en gekloofd voor de kachel. Op zaterdag is er voor de jeugd een aangepast programma, evt met logeren.


En verder ...

Wij willen aan de hulpboeren en -boerinnen in een rustige en beschermde omgeving een eigen taak meegeven. Hierdoor wordt hun verantwoordelijkheidsgevoel vergroot en gestimuleerd. Wat de dagbesteding betreft kan iemand zich meer aangetrokken voelen tot de omgang met dieren, terwijl een ander liever op het land of in de tuin werkt. Zo proberen wij rekening te houden met ieders wensen en daardoor een zinvolle dagbesteding en een 'thuis' te bieden.


Jaar van opening

Wij zijn in 2000 als zorgboerderij gestart.