De Parel, loc. Nieuwe Veer 50a

Wie zijn we?

Zorgboerderij 'de Parel' is een hobbyboerderij gelegen tussen de rivier de Lek en het weidse polderlandschap van de Alblasserwaard.  De naam Parel is gekozen vanuit onze protestants christelijke levensovertuiging dat ieder mens waardevol is [een parel in Gods Hand]. De zorgboerderij wordt gerund door Arjan en Bali Herlaar. Onze dochter Alexandra en schoondochter Gwendolyn zijn ook actief in de ontwikkeling en begeleiding binnen ons bedrijf. Vanaf mei 2016 wordt er ook dagbesteding geboden op de melkveehouderij [werklocatie] van Alexandra en Teus, in september zijn zij ook een paardenrusthuis gestart waardoor we veel leuke nieuwe activiteiten kunnen aanbieden. Alexandra geeft ook individuele begeleiding d.m.v. coaching met paarden. We werken met 5 vaste begeleiders en veelal 3 stagiaires. Op de zorgboerderij zijn diverse dieren aanwezig zoals koeien met kalfjes,schapen,een hond, 2 pony's,cavia's,konijnen,geitjes, een hangbuikzwijn,kippen en kuikens. Op de werklocatie zijn nu ongeveer 50 paarden en pony's aanwezig en 180 stuks melkvee.We hebben er bewust voor gekozen de jongeren op te vangen binnen onze gezinssituatie in onze privé woning waarbij zij onderdeel vormen van het gezin. We willen een fijne plek bieden waar er met name aandacht is voor ieders positieve eigenschappen. Spelenderwijs wordt er geleerd samen te werken, daarnaast wordt er gewerkt aan de eigen vaardigheden. Het is van groot belang de ander te accepteren als uniek persoon. Er is naast de activiteiten voldoende ruimte voor ontspanning.Door de prettige sfeer zie je al vrij snel het 'wij/ons'' gevoel ontstaan. 


Het werk

Er zijn op de hobbyboerderij veel verschillende activiteiten te doen zoals het verzorgen van de dieren, agrarische en tuinactiviteiten, knutsel- en reparatieactiviteiten in onze werkplaats,het bakken van allerlei lekkernijen en een stukje ontspanning door middel van paardrijden,vissen,een frisse duik in ons zwembad [ zomermaanden] of spelen op het terrein.

Op de werklocatie worden er eenvoudige klussen gedaan voor de melkveehouderij en de paarden van het rusthuis worden verzorgd. Er zijn ook enkele paarden waarop gereden wordt.

Vanaf eind 2016 wordt nu ook regelmatig een voetbalveld bezocht voor een competitie met jongens uit de buurt. Ook bezoeken we het strandje bij de Lek om te spelen en te wandelen. Daarnaast is de bowlingbaan bij slecht weer een mooi alternatief. En niet te vergeten het bos waar we heerlijk kunnen wandelen en een speurtocht kunnen doen. 

Elk kind heeft elke dag een taak mbt het verzorgen van de dieren, denk aan het water geven van de cavia's of het voeren van de kippen etc..

Verder werken we met een beloningssysteem wanneer activiteiten volledig zijn uitgevoerd.

We werken met 5 vaste begeleiders en veelal met 2 of 3 stagiaires. Er is zelfs op de drukkere dagen 1 begeleider/ster op 2 kinderen. In september 2014 zijn we gestart met intervisie om als begeleiding van elkaar te kunnen leren en elkaars handelen beter te leren begrijpen. Dit komt de onderlinge samenwerking ten goede. In 2014 werken we met stagiaires van Capabel, het Hoornbeeck College, Hogeschool Rotterdam en het Wellant College. 

Alexandra heeft de basisopleiding paardencoaching en de vervolgopleiding voor coaching met kinderen behaald. Steeds meer wordt paardencoaching ingezet als hulpmiddel, we doen dit door individuele begeleiding. Het is een bijzonder hulpmiddel om hen te helpen in hun bewustzijn, welbevinden en ontwikkeling. Het is een waardevol instrument om ieder persoon te laten ervaren hoe je via het paard contact kunt maken met jezelf en vanuit je zelf weer met de ander. De ervaringen zijn erg positief. 

Vanaf oktober 2016 is Bali gestart met intervisie voor moeders, een waardevol instrument om elkaar te ondersteunen bij problemen die worden ondervonden bij deze doelgroep. In september 2017 is de derde groep gestart. In 2018 is een 4e groep toegevoegd, de groep 'moederkracht', dit betreft moeders waarvan een kind in het gezin tijdelijk is opgenomen in een instelling. In 2019 heeft de 1e themabijeenkomst in januari plaatsgevonden voor de moeders die deelnemen aan de intervisie. Een start bijeenkomst waarna we weer verder gaan met de gewone intervisiebijeenkomsten. We willen in 2020 ook groepen starten voor moeders waarvan de kinderen niet deelnemen aan onze zorgboerderij. 

Elke 3 maanden is er een avond voor de ouders veelal aan de hand van een thema. Inspraak en dus samenwerken met de ouders zien we als belangrijk onderdeel om onze zorg te laten slagen. Verbinding thuis-zorgboerderij is een must. In 2019 hebben we voor het eerst een gastspreker uitgenodigd. Dit was een groot succes. 

In november wordt er een eigen tevredenheidsonderzoek onder de kinderen gehouden. De resultaten waren erg mooi en geven energie op dezelfde manier door te gaan het komende jaar. 


En verder ...

In januari 2018 hebben we onze erkenningen verlengd en uitgebreid. Je kunt deze vinden op de SBB. 

Heb je interesse om bij ons stage te lopen? Schroom niet, stuur en brief met C.V.en je krijgt zo snel mogelijk een reactie. De dagen waarop je stage kunt lopen zijn de maandag,woensdag, de vrijdag en de zaterdag [ en overige dagen in overleg]. Voor het werken aan opdrachten wordt extra tijd gegeven.

U kunt ons ook vinden in de zorgboerderijgids. Zie zorgboerderijgids.nl

In februari 2014 hebben we ons keurmerk behaald, dit is in mei 2017 verlengd voor 3 jaar. 

Arjan heeft in maart 2018 zijn diploma als coach behaald, de coachingstrajecten in en om de zorgboerderij zijn niet een standaard plan maar een maatwerkplan. 

Op 6 september 2014 hebben we ons 5 jarig bestaan groots gevierd. Inmiddels hebben we ook ons 10-jarig bestaan gevierd voor genodigden. Het was een geweldige middag. Het was ook ontzettend leuk om oud-deelnemers te zien en te spreken.  


Jaar van opening

Wij zijn in 2009 als zorgboerderij gestart.