Dobbelshoeve

Wie zijn we?

Even voorstellen: Wij zijn Jeroen en Stefan Dobbelsteen en samen met onze begeleiding vormen wij Zorgboerderij Dobbelshoeve. De boerderij is gevestigd aan de Heisewal in Heeswijk-Dinther. Jarenlang heeft de boerderij gediend als melkveehouderij. Inmiddels heeft de agrarische bestemming plek gemaakt voor de dagbesteding voor mensen met een begeleidingsvraag (verstandelijke beperking, autisme) en affiniteit met de boerderij. 

Jeroen en Stefan zijn geboren en getogen op de boerderij. Wij hebben het spelen, leren, ervaren op de boerderij als zeer prettig en positief ervaren. Na het beŽindigen van de melkveehouderij hebben we allebei een pedagogische opleiding gevolgd en is de basis gelegd om de boerderij nieuw leven in te blazen. Onze wens om onze medemens te verwelkomen en onderdeel te laten zijn van de boerderij is gerealiseerd. Zorgboerderij Dobbelshoeve is een belevingsgerichte, gestructureerde dagbesteding waar natuur en mens dicht bij elkaar staan.

Kenmerkend voor onze organisatie is dat de natuur in onze dagbesteding verweven is. Er is een breed scala aan activiteiten die we binnen de drie diensten [dieren, kantine, tuin] aanbieden. De herkenbare taken vanuit de verzorging voor dieren, kantines en tuin/erf komen dagelijkse terug in gestructureerde vorm. Jaarlijks bieden de seizoenen een afwisseling aan momenten om ons op te verheugen. Onze deelnemers beleven en dragen bij aan wat de boerderij te bieden heeft. Dagelijkse is er aandacht voor elkaar en de natuur. Denk bv. aan het zaaien, groeien, plukken, verwerken [bakken/koken] en nuttigen van groente en fruit. De geboorte van nieuwe diertjes en zien hoe ze groeien en zich ontwikkelen. De natuur staat dichtbij de boerderij. De deelnemers hebben aandacht en dragen zorg voor de bomen, planten, gazons en heggen. In samenwerking met de natuurvereniging worden jaarlijks aanplantingen gerealiseerd en vogels en insecten uitgenodigd om op de boerderij te verblijven. 

Bijzonder is de locatie van de zorgboerderij. De erf van de boerderij is omringd met ca. 24 hectare grond en gelegen tegen de Dintherse bossen. Het erf bestaat uit diverse binnen- en buiten ruimtes, die voor elke dienst vele mogelijkheden biedt. Drie kantines, creatief ruimte, loods [techniek, houtbewerking], overdekte stal [koeien], halfopen stal [parkdieren], kleine dieren ruimte [konijnen, ratjes, chinchilla's e.a.] en de weides buiten. 

Iedere deelnemer werkt vanuit vanuit gestructureerde dagprogramma's behorend tot de drie diensten. De activiteiten worden op maat aangeboden aansluitend bij de persoonlijke interesse / beleving.
Wat voorop staat is dat de cliŽnt het werken als positief ervaart. Dit willen we bereiken door samen met de deelnemers / hulpboer(in) de dagplanning in te vullen aan de hand van voorkeur, mogelijkheden en ontwikkeling. Verder werken we met een ondersteuningsplan om leerdoelen te stellen en te ondersteunen bij de ontwikkeling van ieder individu. Tot slot hechten we veel waarde aan een open contact met ouders, verzorgers en andere betrokken van de deelnemer.


Het werk

Zorgboerderij Dobbelshoeve werkt dagelijks vanuit drie diensten, waar de deelnemers bijbehorende taakjes zelfstandig of in samenwerking uitvoeren. Enkele voorbeelden zijn:

Kantinedienst:

 • Tafel verzorgen [poetsen, kopjes, thee, koffie, soepkommen]
 • Keuken [poetsen, vaatwasser, groent/fruit klaarmaken, soep koken, bakken, eitjes.
 • Overig [boodschappen, dweilen, stofzuigen, ramen]
 • Creatief [kleuren, schilderen, mozaiek e.a.]

Dierendienst:

 • Verzorging parkdieren [lama's, schapen, koeien, geiten, kippen: water, voer geven, hokken verschonen, borstelen, naar de wei brengen, eitjes uithalen]
 • Verzorging kleine dieren [vogels, konijnen, cavia's, ratjes, chinchilla's, varkens, kangoeroes e.a.: water, voer geven, hokken verschonen, nagels, vacht kammen, knuffelen / spelen]
 • Weitjes verzorgen [stoepen, paadjes, gras]
 • Hond uitlaten

Tuindienst: 

 • Verzorgen moestuin [zaaien, water geven, plantjes uitzetten, onkruid plukken, groente plukken, grond omspitten, bemesten, snoeien]
 • Verzorgen fruit [aardbeien, frambozen, appel, peren, noten, pruimen bomen: snoeien, opbinden, plukken]
 • Loods [timmeren, zagen, bouwen, onderhoud machines, hout kloven e.a.]
 • Weides onderhoud

Creatief / vrije tijd:

 • Kleuren, schilderen, knutselen rondom thema's, puzzelen, bordspelletjes, tafeltennis.

En verder ...

Zorgboerderij Dobbelshoeve is vanaf Januari 2011 geopend. Wij blijven ons bijscholen op het gebied van zorg, veiligheid en natuur door deelname aan verschillende vormen van scholing en curssusen. Vanaf augustus 2013 hebben we het keurmerk 'kwaliteit laat je zien' in ons bezit. Ieder jaar worden toetsingen, audits en benodigde certificering (BHV, ZoŲnose) afgenomen en positief bevonden.


Jaar van opening

Wij zijn in 2011 als zorgboerderij gestart.