Inner-Art

Wie zijn we?

Rein (na 38 jaar akkerbouw thuis, stallinghouder) en Gera (boerendochter, hulpverlening levens- en geloofsprobl. en natuurgeneesk. ther.), Geranne (SPWer, ambulant BGer van kinderen met  lich./ verstand. bep., pastoraal werker) en Annemijn ( SPHer, jeugdtrainer, jeugdwerker), nodigen je uit om op hun zorgboerderij mee te helpen met verzorgen, maar ook op een gezonde manier vertroetelen van de dieren (o.a. paard, alpaca's, ezel, schapen, geiten, hangbuikzwijnen, kippen, eenden, zwarte zwanen, ganzen, konijnen, hond, poezen ).

Er valt veel te doen  met al die dieren. Maar ook op het erf, in de grote bloemen- en groentetuin, de werkplaatsen of kookerij is er genoeg werk.  

Ook zijn er veel onderhoudsklussen, groot en klein. Op een boerderij is er altijd wat te doen...

We vinden het belangrijk dat je in een natuurlijke omgeving het gevoel hebt jezelf te mogen zijn zoals dat bij jou past.

We willen graag met elkaar een grote familie zijn, waarin altijd wel wat te beleven valt en we er voor elkaar zijn, je  lekker je eigen klusje kan doen of je eigen plekje kan hebben, voor als je even lekker rustig wilt zitten en genieten van de natuur, de dieren, bloemen of gewoon... van blij zijn met jezelf... 


Het werk

We werken zoveel mogelijk buiten, onder de overkapping, of in de werkplaats waar ruimte is voor werk dat ( even ) niet buiten kan vanwege het weer.
We eten, drinken in de oude stal die verbouwd is tot gezellig, zeer ruim en comfortabel zorgverblijf. Naast dit hoofdverblijf, zijn er nog andere fijne zorgruimten met eigen begeleiding, activiteiten, werkzaamheden. We bekijken welke deelnemer het beste past bij welke groep, in welk zorgverblijf. Gelukkig dus veel mogelijkheden voor zorg op maat. Bij mooi weer zijn we zoveel mogelijk buiten en zoeken  een  plekje in de zon of uit de wind en doen daar dan onze klus. Natuurlijk is er ook mogelijkheid om binnen te zijn. Ook daar is het gezellig en gaat het werk gewoon door.

Naast de dieren die te verzorgen zijn, het onderhouden van erf, land, boomgaard, het oogsten, verwerken van groenten, kruiden, fruit (tot jam, siroop, wijn), bakken van taart voor op het terras, de boerderijwinkel, is er ook het boerenmuseum waaruit je oude spullen en gereedschappen kunt opknappen, verhalen kunt delen en herinneringen kunt ophalen, te midden van sfeer van vroeger, boenwas, koperpoets en koffie uit een heuse koffiepot vanaf het 'peterolie' stel.

Ook huishoudelijke klussen moeten gedaan. We gebruiken groene zeep, ragebol en regenwater. Schapen moeten regelmatig ge´nspecteerd, hoeven bekapt, alpaca veulens moeten halster mak gemaakt worden. Soms moeten ze naar een andere wei. Dan is het weer tijd voor gras maaien, hooien, het wieden van onkruid, bladeren vegen, sneeuw ruimen, het maken van een afrastering, snoeien of hout kloven. Ieder doet mee naar kunnen. We passen ons aan aan het weer, wat er nodig is voor de dieren en gaan met de seizoenen mee, waar ook het houtzagen voor de hongerige kachel bij hoort. Het mooie van boer zijn is: met de natuur mee, zien groeien en bloeien en weten dat je er aan hebt meegeholpen....en  dat je het weer niet in de hand hebt, dus altijd moet kunnen aanpassen!

We hebben bodywarmers, truien, overalls en laarzen in voorraad, dus vies worden kan. Wij wassen wel!

Groep REIGER (woe. en do.) heeft grotere groepen waarin allerlei mensen van alle leeftijden en uit alle doelgroepen aanwezig zijn. Heel afwisselend werk. Ieder leert van elkaar. Mensen die samenwerken, of juist alleen, vast werk of telkens iets anders, er zijn veel mogelijkheden om van alles te proberen.  Veel soorten werk, licht en zwaar, langdurig of kort, alleen, samen of afwisselend, binnen of buiten.. Veel reuring, maar toch ook veel rust!

Groep NANNES (ma. en di.) biedt dagbesteding  voor met name dementerenden, alhoewel er ook mensen zijn uit andere doelgroepen. Ieder kan al naar gelang belangstelling en kunnen, meehelpen met allerlei klussen en klusjes die gedaan kunnen worden op en rond de boerderij. B.v.: helpen met het voeren van de dieren, de bloemen-, groentetuin, verwerken van groenten en fruit, het maken van cadeauartikelen voor de boerderijwinkel, of het doen van allerlei andere (cre)a(c)tiviteiten. Ook (jong) volwassenen met licht verstandelijke beperking of psychiatrische aandoening die het leuk vinden om bij deze groep te zijn, zijn welkom! Ook voor hen is er van alles te doen. 

Groep MIJNES ( ma. di, do.)  heeft als specialiteit jongeren met gedrags- of leerproblematiek van 15-35. Ook schoolverlaters of mensen met b.v. ADHD, autisme, verstand. beperking zijn welkom. Soms valt er nog veel te leren op de boerderij via wat wij noemen 'aanschouwelijk onderwijs'. Doen en tegelijkertijd (makkelijker) leren en ontdekken wat leuk is of niet en wat je kunt of niet! 

Neemt u contact op met Gera, Geranne of Annemijn, als u wilt weten of de zorgboerderij voor u of jou een goede plek zou kunnen zijn!

DE LANDER. Inloopvoorziening De Lander is er voor mensen die geen indicatie hebben, maar wel een verzetje kunnen gebruiken.  Van ma.t/m. do. 9-16u. is ieder die zich wat alleen voelt, problemen heeft en gezelligheid, contact of een steuntje wel gebruiken kan, welkom voor koffie, lunch, een spel, activiteit. Meedoen aan het programma is mogelijk, maar hoeft niet. Je kunt ook wat anders opzoeken of iets (een klusje)  van thuis meenemen, zodat het nuttige met het aangename verenigd kan worden. Met elkaar is beter dan altijd of te vaak alleen!

 


En verder ...

We zijn er trots op: We hebben het kwaliteitskeurmerk Landbouw & Zorg al sinds 2008, het Hart voor Zorg label  en het GD keurmerk Zo÷nosen, ontvangen, evenals certificaat HACCP.

Er zijn veel creatieve activiteiten (bakken, groente, fruit verwerken, (mandala) tekenen, muziek maken, vogelnestkastjes, boeketten maken, planten stekken, enz.). Onze eigen (biologische) producten worden verkocht in de boerderijwinkel 'De Hooiberg van Inner-Art', of op regio markten.

Iets heel anders is het atelier waar we mensen ontvangen die willen praten over levens- en geloofsvragen, de tekeningen, boeken komen bekijken.

Ook de tuin trekt veel bezoekers. Inner-Art doet jaarlijks mee met opentuinenweekend van Groei&Bloei eind juni en het kunstrouteweekend eind oktober jaarlijks. Groepjes mensen uit zorginstellingen brengen het museum, de tuin, de zorgboerderij soms bezoek en drinken koffie mee of gebruiken bij ons de lunch.

Bekenden of belangstellenden komen even op de koffie of thee en gezelligheid af. Al met al, veel gezelligheid op een rustige wijze. Iedere dag is weer anders...en toch vertrouwd.

Boomer onze Berner Sennen  loopt kwispelend en graag spelend rond en overal is er wel een poes die lekker op de stoel zit, in de tuin loopt en wacht op een aai.  Bacon en Zwoerd vechten  als heuse varkens om een stukje brood. De geiten Jut en Jul halen bijna het eten uit je schillenmand en ons makste schaap wil altijd wel wat voer van jou. De alpaca's liggen heerlijk in de zon te 'hummen' en de schapen blŔren als ze het hek  al horen... en de schildpadden dromen op hun zonne-eiland.

Inner-Art ligt aan een natuurwandelpad (Fortenroute). Wandelaars komen soms even vanaf de dijk voor een kopje koffie of gezellig moment. De dijk die wij beheren is onderdeel van de 'Stelling van Amsterdam', uit 1880.

De 3 heuveltjes voor ons zijn als '3e batterij' onderdeel van de Vuurlinie (vandaar ons adres, de Vuurlijn). Dit monument van uniek verdedigingswerk staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Wereld erfgoed.  Toch wel bijzonder.
 


Jaar van opening

Wij zijn in 2007 als zorgboerderij gestart.