Kruisstraat 5 voor een Bijzonder verblijf

Wie zijn we?

Kruisstraat 5 - Wie zijn wij

Hettie

Is de eigenaresse van de zorgboerderij. Zij is van oorsprong verpleegkundige en heeft veel ervaring in het begeleiden van kinderen en mensen die het erg moeilijk hebben om zich te handhaven in deze maatschappij. Ze heeft een HBO en master opleiding familie en traumaopstellingen afgerond. Ze werkt vaak samen met mensen en onze paarden om inzicht te geven in problematiek en zo een individueel plan van aanpak te kunnen realiseren. Verder stelt Hettie haar mooie authentieke boerderij open voor mensen die het even moeilijk hebben in de maatschappij of waarbij het thuis even niet lukt. In deze boerderij is rust en ruimte erg belangrijk.

Anita en Christian

Zijn de beheerders van de zorgboerderij. Zij onderhouden het pand en de tuin. Samen zorgen ze voor een huiselijke sfeer. Dit doen ze door alles netjes en geordend te houden maar ook op z’n tijd een praatje te maken met de jongeren. De jongeren kunnen met alles bij hun terecht. Anita en Christian bieden hen graag vertrouwen, veiligheid en een luisterend oor. Anita heeft een BHV certificatie.

Shaun

Door zijn werkzaamheid in de duurzame energie sector is Shaun na het plaatsen van duurzame toepassingen op Kruisstraat 5 gevraagd het team te komen versterken. Shaun was jeugdleider bij Scouting Nederland, daardoor is hij graag buiten bezig in de tuin of met outdoor activiteiten zoals klimmen, paardrijden, kamperen en dergelijke. Hij motiveert hierbij de jongeren op een positieve manier samen te werken en probeert hen de waarde van natuur en buiten zijn mee te geven. Hij heeft in het verleden Gezondheidswetenschappen en Rechtsgeleerdheid gestudeerd en momenteel studeert hij naast het werk bij kruisstraat 5 People and Business management waarvan hij reeds de propedeuse heeft behaald. Shaun biedt zijn bijdrage bij de aanvraag van kwaliteitskeurmerken voor kruisstraat 5 zoals o.a. “Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen”. Ook heeft Shaun een BHV certificatie. Shaun is 5 dagen in de week werkzaam bij ons.

Nancy

Is bezig aan haar 3de leerjaar van haar opleiding ‘’Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen’’ niveau 4. Nancy is een liefhebber van alles wat met dieren te maken heeft. Hier heeft ze ook een diploma ‘’Dierenverzorgster’’ voor behaald. Ze vindt het werken op de zorgboerderij heel leuk, omdat ze hier het werken met de jongeren en de dieren kan combineren. Nancy werkt 3 dagen in de week bij ons.

Missie:

Kruisstraat 5 is een Zorgboerderij in Neer waar kinderen en jongeren terecht kunnen wanneer de thuissituatie problematisch is of het voor (jong) volwassenen even moeilijk is om deel te nemen aan de maatschappij. Tot nu toe was ons hoofddoel langdurige  24 uur opvang , maar we willen overgaan naar dagbesteding , weekend en vakantie opvang. Kortdurende 24 uurs opvang is zeker ook mogelijk, wanneer de thuissituatie even te veel is.  Hierbij zijn persoonlijke ontwikkeling, rust en respect voor elkaar en natuur de kernpunten.

Visie:

Voor de toekomst wil kruisstraat 5 haar zorg uitbreiden in de vorm van ambulante zorg zoals wonen onder begeleiding en (studie)loopbaanbegeleiding. Hierbij zijn uitbreiding van zakelijke netwerken en groei in professionaliteit de speerpunten.

Overig:

Verder hebben we 5 paarden, 3 honden , 1 kat, 3 minivarkentjes. Ook zijn er tal van mogelijkheden om bij ons te werken in de moestuin, hout te kloven of te klussen. Hierbij kan men denken aan houtbewerking ( timmermansvaardigheden) bosbouw of mechanica. Hier worden ook certificaten voor uitgegeven. Naast het werken is er zeker ook de  mogelijkheid voor schilderen, koken, bakken, lekker koffie en theedrinken met eigen gemaakt gebak.
 


Het werk

Inwonende zorg

Als thuis wonen even niet meer gaat, om welke reden dan ook.

Kruisstraat 5 biedt inwonende (24 uurs) zorg voor kinderen en jongeren. Wij begeleiden kinderen en jongeren en zorgen voor een stabiele veilige basis. We leren hen om in hun eigen kracht te gaan staan en bieden daarbij begeleiding in alles wat in het leven van hen voorbij komt. Via de dieren leren we ze om om te gaan met hun eigen gedrag. Kleinschaligheid is onze kracht maar u kunt altijd even bellen om te vragen of we een plekje vrij hebben.

Dagbesteding

Wij bieden twee soorten kleinschalige dagbesteding: 1) voor jongeren vanaf 18  jaar en volwassenen, die speciale aandacht vragen en nodig hebben. De jongeren die op school niet mee kunnen, hierdoor een eventuele leerachterstand ontwikkelen en (tijdelijk) niet meer naar school gaan. Maar 2) ook voor kinderen in de leeftijd van 10  tot ongeveer 14 jaar. Dit op woensdagmiddag vrijdagmiddag en eventueel in het weekend.  Deze groepen worden in principe apart worden begeleid.

Familie opstelling

Familieopstellingen is een methode om mensen te bevrijden van hun spanningen. Spanningen die soms generaties terug gaan in gebeurtenissen in de familie geschiedenis. Zo kunnen bijvoorbeeld oorlog, geweld, vroeg overlijden van ouders of kinderen, miskramen, abortussen, echtscheiding, seksueel misbruik zich generaties later nog uiten in depressie, psychose, angststoornissen, migraine, chronische vermoeidheid of relatie problemen.

Kruisstraat 5 biedt familieopstelling aan:

  • Individueel
  • Groepsverband
  • Spiegelen met Paarden

Wij bieden hulp aan kinderen en volwassenen met ADHD, met aandoeningen in het autistisch spectrum en families met zogenaamde 'probleem' kinderen. 

We bieden ook individuele begeleiding aan ouders van de kinderen om SAMEN te kijken hoe we de problematiek van het kind kunnen ondervangen en de stress thuis te verminderen.

De kinderen spiegelen vaak het probleem waarin ze in de familie verbonden zijn. Wanneer we daar samen  met de familie naar kunnen kijken, zullen de kinderen minder probleem gedrag laten zien.
   


En verder ...

Wij werken met veschillende methodes:

  • Spiegelen met paarden;
  • Familie en of organisatie opstelling;
  • Oplossingsgerichte therapie;
  • Creativiteit en spel;
     

Jaar van opening

Wij zijn in 2008 als zorgboerderij gestart.