Landbouw- en Zorgbedrijf A.B.Bouman

Wie zijn we?

Ab heeft in 1977 de boerderij 'Moed en Vertrouwen' van zijn ouders overgenomen. Het was een kleinschalig, gemengd bedrijf met melkkoeien, akkerbouw en grove tuinbouw.

Boerin Sophia werkte bij een zorginstelling en aldus maakte Ab en Sophia in 1997 van hun boerenbedrijf de florerende zorgboerderij 'Moed en Vertrouwen'.

Inmiddels is de zorgboerderij uitgegroeid tot een bedrijf (vof) waarbij enerzijds het boeren met een beetje zorg (Ab) en anderzijds zorg met een beetje boeren (Sophia) naast elkaar een plek hebben gevonden en elkaar versterken en ondersteunen. En als echt familiebedrijf is de zorgkant van Sophia voorgezet door haar zoon Conrad.

 Op dit moment werken er 29 hulpboeren, mensen met een verstandelijke beperking en enkele mensen uit de psychiatrie. 5 Dagen in de week is de boerderij geopend met +/- 20 hulpboeren op n dag.


Het werk

Zorg met een beetje boeren

Wat zijn de werkzaamheden:

* biologische tuinbouw

* verzorgen kippen, geiten

* rijden en verzorgen van paarden

* oogsten en verkoop van biologische groenten & fruit

* houtbewerking, zoals vogelhuisjes maken en zagen

* activiteiten als kantinedienst, grasmaaien, koken en het verwerken van producten

Boeren met zorg

Wat zijn de werkzaamheden:

* koeien verzorgen

* kippen en varkens verzorgen

* akkerbouw & traktor rijden

* aardappels rooien en verkopen

* bosbouw; wilgen knotten

* hooi en stro oogsten


Het Werk

Iedere clint ervaart dat werken op een boerderij gezond is door de kleinschaligheid en het actief en doelgericht bezig zijn in de natuur.

Op de zorgboerderij wordt gewerkt aan het aanleren en verder ontwikkelen van vaardigheden, zelfontplooiing, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfrespect en het trainen van arbeidsritme. Er wordt uitgegaan van het individuele kunnen van de clint en niet van hun beperkingen.

De boerderij biedt niet alleen veiligheid, rust en structuur, maar ook een duidelijke, stimulerende omgeving, waarbij het ritme van de jaargetijden een houvast biedt.


Jaar van opening

Wij zijn in 1997 als zorgboerderij gestart.