Melkveebedrijf en Zorgboerderij De 'Bovenstee'

Wie zijn we?

Even voorstellen, wij zijn Paul en Rita Oudijk, we hebben met 4 volwassen kinderen en daarnaast runnen wij een melkveehouderij bedrijf met uiteraard koeien, maar daarnaast ook schapen, konijnen, katten, en een hond.

We vinden het leuk de zorg voor vee en gewas op onze boerderij te delen met mensen die op zoek zijn naar een zinvolle dagbesteding.  Er zijn altijd voldoende werkzaamheden om je dag nuttig te besteden, zonder dat er een grote werkdruk achterstaat.

In principe is iedereen met een goede motivatie welkom, voor de 18 + groep werken we voornamelijk met mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Mensen met een psychiatrische of een verslavingsachtergrond vangen wij niet op, dit past niet bij de andere doelgroep. Ook ouderen met dementie passen niet bij deze groep.

Door de weeks bieden wij 4 dagen dagbesteding aan mensen boven de 18 jaar. Alleen op dinsdag zijn wij gesloten.

Op zaterdag zijn wij er vooral voor kinderen, de zaterdagen voor kinderen is er twee maal per maand in de oneven weken. Ook op woensdagmiddag en in de vakanties is er ruimte voor kinderen. In de begeleiding worden wij ondersteund door 2 vaste medewerkster, 1 invalkracht, onze dochters en zoon, 4 vrijwilligers en stagiaires.


Het werk

De werkzaamheden zijn afhankelijk van de seizoenen. De dagelijkse zorg voor de dieren vergt het grootste deel van de dag. Dit houdt in voeren van koeien, kalfjes en schapen en het verweiden van het vee. Ook zijn we altijd bezig met verbeteren van het erf de gebouwen en tuinen, de deelnemers vinden het leuk om mee te werken aan de opbouw van het bedrijf

Daarnaast is er een sier- en moestuin en doen we kleine onderhoudswerkzaamheden zoals repareren en verven. Op zaterdag is er naast helpen ook veel mogelijkheid tot lekker buitenspelen, knutselen, spelletjes doen, trampoline springen, skelteren, voetballen, tafeltennissen en tafelvoetballen.We organiseren ook regelmatig speurtochten, estafette spelletjes, of slagbal en altijd populair een voetbalwedstrijd.

De activiteiten vinden voornamelijk buiten plaats, maar door weersomstandigheden kan het ook zijn dat er activiteiten in de kantine plaatsvinden.Er is een ruime kantine en speelzolder beschikbaar. Ook wordt er dagelijks soep gemaakt en af en toe wordt er ook gebakken.

Maandelijks hebben doen we ook aan educatie over bijvoorbeeld de dieren op de boerderij, over de veiligheid, of een actueel onderwerp. Ook doen we af en toe uitstapjes in de buurt, het wandelgebied bij het Weegje, naar de natuurspeeltuin, een kaasboerderij of een collega boerderij of een kijkje bij een trekker show. Een paar keer per week wordt er zo wie zo gewandeld of gefietst of geskelterd buiten het terrein onder begeleiding.


Sfeer op de zorgboerderij

Wij vinden belangrijk dat mensen die bij ons komen het naar hun zin hebben. Vooral de dagelijkse zorg van de dieren geeft structuur aan de dag.

Daarnaast proberen we ook werkzaamheden aan te bieden die passen bij de individuele vraag van de zorgvrager. We benutten wel graag, als het kan, de mogelijkheden van de cliŽnt om zoveel mogelijk nieuwe vaardigheden aan te leren, zonder iemand te overvragen. 

Ook is een goede sfeer en gezelligheid tijdens het werk en de pauzes belangrijk. Verder waarderen mensen die bij ons komen vaak de contacten met de andere gezinsleden en mensen die op het erf komen zoals de veehandelaar of de veearts.


Jaar van opening

Wij zijn in 2004 als zorgboerderij gestart.