Voedseltuinen: verse groente voor mensen met weinig geld
17 maart was er een tweede inspiratiebijeenkomst!, lees hier het verslag.
Veel Voedselbanken staan te springen om verse groente en fruit. Verschillende zorgboerderijen telen deze speciaal voor hen in ‘voedseltuinen’. Dit levert niet alleen gezond voedsel op voor mensen met weinig geld, ook ervaren deelnemers dit als extra betekenisvol werk. Dubbele meerwaarde dus. Naast zorgboeren zijn er ook veel anderssoortige voedseltuinen, puur gerund door vrijwilligers. Ook zijn er diverse volkstuinverenigingen die op speciale percelen telen voor de Voedselbank.
Federatie Landbouw en zorg, Stichting Doen, Fondsenbeheer Landbouw en Zorg onderzoeken samen in een tweejarig project de succes- en faalfactoren voor voedseltuinen. Ook kijken we wat er nodig is om ze (duurzaam) te ontwikkelen.
Dit doen we aan de hand van drie pilots, op diverse plekken in het land, waar zorgboeren telen voor voedselbanken. Zie de artikelen hieronder.
De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research voerde een onderzoek uit naar de vraag hoe er een weerbaar en veerkrachtig systeem opgezet kan worden voor voedseltuinen die voedselhulp bieden aan mensen met weinig geld. Eerder publiceerde Wageningen University & Research al een groter artikel over het onderzoek: 'Een groene stad voor iedereen', met als onderzoeksvraag hoe iedereen de vruchten kan plukken van gezond lokaal voedsel. Onder de vierde foto is een stukje over Vriendentuinen te lezen (de vroegere naam voor Voedseltuinen)
Het nieuwe project van de Federatie biedt handvatten voor zorgboerderijen die gezond voedsel willen leveren aan deze doelgroep. Het loopt tot eind 2022.
Meer weten?
Projectleider: Ellenoomen@zorgbelanginclusief.nl of 06-57056289