Schapen en kinderen, een gouden combinatie. Dat dacht Annemarie toen ze vijf jaar geleden met haar man Arie kwam te wonen op een boerderij in Giessenburg (Zuid-Holland) met de schapen aan huis. “We hebben 300 ooien die allemaal aflammeren. Als je dan bezig bent met de lammetjes en je praat tegen ze en lekker met ze kroelt, krijg je echt een band. Dat wilde ik graag delen, én ik wilde graag de overstap maken van ouderenzorg in een instelling naar werken met jongeren. Ook omdat ik meer van de ritmes ben en slecht tegen wisselende diensten kan.”

Idee via buurvrouw

De buurvrouw die een gezinshuis heeft, bracht haar in januari 2018 op het idee van een eigen zorgboerderij. Annemarie klopte in april 2018 bij Zorgboeren Zuid-Holland aan en werd warm ontvangen. “Er zijn lange wachtlijsten, dus extra opvangplekken waren zeer welkom.”

Cursus en zelfstudie

Ze volgde vanaf september eerst een oriëntatiecursus en daarna een twintig weken durende zelfstudie-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (EVC-traject), met een dag in de week stage op de bestaande jeugdzorgboerderij Karin’s Zonnestraal. Ook al moest haar baan daar al voor worden opgezegd, het was heel waardevol. “Je ziet met eigen ogen hoe het gaat en leert elke dag. Ik had al heel snel het gevoel: dit wil ik, maar je kunt er ook achter komen dat je beter een andere doelgroep kunt kiezen. Ik vond het heerlijk ineens lekker actief te mogen zijn.” 

Ze rondde haar opleiding in november 2018 af, en moest toen wachten tot haar eindgesprek in april voor ze aan de slag kon. “Dat duurde lang. Ik stond al echt te trappelen om te mogen beginnen.”

En tussen april en januari groeide ze al naar vijftien cliënten. Drie weekenden in de maand vangt Annemarie twee logeerkinderen op en drie dagen in de week biedt ze dagopvang aan maximaal negen jongeren met autisme en/of een lichte verstandelijke beperking. Ze geniet elke dag.

“Het is heerlijk om te doen. Ik vind het een leuke uitdaging om genoeg activiteiten te bedenken. Daarbij helpen de schapen goed en we hebben ook nog kippen en konijnen. Maar we hebben ook skelters, een trampoline en een gezellig ingericht tuinhuis voor dagbesteding. We koken en bakken graag en gaan op daguitjes.” De schuur en het tuinhuis waren er al, slaapkamers in huis hebben ze extra gemaakt. “Je hebt dus wel wat geld nodig om te kunnen investeren. Ook als je al een boerderij hebt.”

Hulp
Op woensdag is er een stagiaire en op zaterdag en in vakanties een vrijwillige hulp. “Dat is wel heel fijn, in je eentje red je het niet. Ik ben ook blij dat ik een cursus autisme heb gevolgd en binnenkort volg ik een cursus over lichte verstandelijk beperkingen. Dat is heel waardevol.”

Begeleiding en cursussen worden aangeboden door Zorgboeren Zuid-Holland. Ook de plaatsingen regelt de organisatie. Tips voor hen heeft Annemarie niet. “Alleen maar complimenten. Als ik ook nog zelf zou moeten doen wat zij doen, zou ik niet meer toe komen aan het gewone zorgen.” 

Anderen die een zorgboerderij willen beginnen, raadt Annemarie aan om eerst contact te zoeken bij een regionale organisatie en zelf mee te gaan lopen op een zorgboerderij. “Kijk goed naar verschillende doelgroepen en vraag jezelf af of die doelgroep bij je past, of je daar de juiste talenten voor bezit. Een paar aspecten heeft iedere zorgboer nodig: geduld, creativiteit en het kunnen bieden van structuur. Maar of je met ouderen of met jongeren gaat werken, maakt daarnaast een heel verschil." Lachend: "Bijvoorbeeld in de hoeveelheid beweging.”