Rondmeer

Wie zijn we?

Aan de rand van Asbroekerheide, een bosrijk gebied in de Midden-Limburgse gemeente Leudal vindt u Zorglandgoed Rondmeer. Wij, Frans en Helma Korten, zijn in 2009 met Rondmeer gestart. Frans heeft in 2011 de opleiding 'begeleider op zorgbedrijven' gevolgd. Helma volgde diverse opleidingen tot coach/counselor, psycho-energetisch therapeut en systemisch werken met traumaverwerking. 

Leven is een samenspel. Samen met de elementen en het ritme van de natuur willen we iedereen laten voelen, beleven en ontdekken wat dat met je innerlijke Zijn doet. Je laten ontdekken hoe een waardevol mens jij bent! Waar en wat je talenten zijn. SAMEN betekent niet alleen!

Sinds 2011 zijn onze activiteiten uitgebreid met een terras. Hier kunnen passanten (fietsers, wandelaars) even tot rust komen onder het genot van een kop koffie met een warme wafel met vruchten topping. Alles samen gemaakt en van eigen bodem. 


Het werk

Het doel van onze behandeling is om positieve veranderingen in de levens van de zorgvragers te bewerkstelligen. Elke zorgvrager heeft zijn eigen hulpvraag en aan de hand hiervan stellen wij een behandelplan op met hierin behandel- en leerdoelen. We willen iedere zorgvrager op zijn eigen niveau en binnen zijn eigen kaders op weg helpen. Ons werk is MAATWERK!
Voorbeelden van behandeldoelen zijn:
• grenzen ontdekken en verleggen;
• tot rust komen om van zich van hieruit verder ontwikkelen;
• het belang leren inzien van afspraken;
• risico’s leren inschatten bij werkzaamheden;
• leren samenwerken;
• ontdekken van je eigen unieke talenten;
• diverse werkzaamheden doen / werkervaring opdoen
 

Wij bieden de zorgvragers een gevarieerd aanbod aan werkzaamheden en activiteiten, waaruit zij kunnen kiezen. Doel hiervan is dat de zorgvrager ontdekt wat zijn talenten zijn en waar zijn/haar passie ligt.

In 2015 zijn we samen met nog negen zorgboeren uit heel Nederland gestart met een pilot.

Schoolverlaters op de boerderij 
Wij werken samen aan een netwerk van zorgboerderijen die werken volgens één methodiek die aansluit op de eisen van het bedrijfsleven en leidt tot branche erkende certificaten. Dit traject wordt begeleid door KPC-groep. Het opzetten van overdraagbare en gecertificeerde opleidingstrajecten voor vroegtijdige schoolverlaters.  Dit kan op het gebied van metaal, groen, of dierverzorging waarmee onze deelnemers praktijkervaring opdoen. Door het leren van nieuwe competenties en deze in (branche) certificaten vast te leggen vergroten ze hun eigenwaarde, kans op de arbeidsmarkt en/of kunnen ze weer aansluiten bij het MBO onderwijs.

Mede-Initiatiefnemer Jan Hassink: ‘Ondernemers (zorgboeren) kunnen schoolverlaters uitstekend trainen in de praktijk. Dat is wat deze doelgroep nodig heeft en begrijpt, het werken met je handen, het uiteindelijk beheersen van een ambacht waardoor ze weer tot leren komen.’


Motivatie & Inspiratie

Wij doen ons werk niet zomaar.
Helma: Ik doe mijn werk met liefde. Ik wil mensen begeleiden in de zoektocht naar hun eigen IK. Vanuit dit punt kan er gebouwd worden aan de toekomst en aan ieders unieke persoonlijke kwaliteiten. Wij hebben allerlei werkzaamheden waarmee de zorgvrager zich kan ontplooien en het geleerde in de praktijk kan zetten.
Kernwoorden bij Rondmeer zijn: rust, ruimte en aandacht. Er is wederzijds respect voor elkaar.

Frans: Ik wil er zijn voor de minderbedeelden in de samenleving. Voor mij betekent geluk als je dat wat je hebt met anderen kunt delen. Ik wil openstaan voor mensen en hen vertrouwen geven. Ieder mens mag zijn zoals hij is. Ik vind het belangrijk om de zorgvrager zorg op maat te bieden. Persoonlijke aandacht staat hierbij voorop. Mijn motto is: verbeter de wereld en begin bij jezelf.

Er is behalve veel aandacht voor de zorgvrager ook aandacht voor zijn/haar (thuis)omgeving. Contacten met ouders, familieleden en woonomgeving zijn van groot belang (mantelzorg). Het is belangrijk dat zij worden ontlast in hun dagelijkse zorg want als zij hun taken niet meer aankunnen dan zal dit tot veel extra zorg(kosten) leiden. 

Dit alles zorgt ervoor dat ieder persoon zichzelf tot bloei kan laten komen en dat is waar het uiteindelijk om gaat.

De zorgvrager vaak samen met het thuisfront helpen om zijn/haar kwaliteiten maximaal tot uiting te laten komen!
 


Jaar van opening

Wij zijn in 2009 als zorgboerderij gestart.