Slangenburg

Wie zijn we?

Hallo, mijn naam is Falco Janssen en in 1977 ben ik geboren in Roermond (Limburg). Na een aantal jaar werkervaring in de zorg, kreeg ik begin 2007 de mogelijkheid te starten met zorgboerderij Slangenburg. Zoals de naam al een beetje verklapt, is ons project gevestigd op landgoed Slangenburg in Doetinchem.

De afgelopen jaren hebben we een flinke groei doorgemaakt. Momenteel zijn er 5 beroepskrachten actief op onze zorgboerderij en werken we met een veelvoud aan organisaties samen.

In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten bij een zorgboerderij, ben ik geen agrariŽr en hebben we geen boerderij. Wij hebben wij namelijk een ander, minstens zo leuk, project opgezet. Zorgboerderij Slangenburg heeft 655 hectare landgoed ter beschikking, waarop wij talloze werkzaamheden verrichten.

In november 2018 zijn wij van de Sint Willibrords Abdij verhuisd naar een eigen boerderij aan de Kommendijk. Deze oude pachtboerderij van Staatsbosbeheer ligt aan de Doetinchemse kant van landgoed Slangenburg, waardoor de afstand vanaf de stad momenteel minder dan 2,5km is. 
 


Het werk

De werkzaamheden die wij met ons team verrichten zijn zo divers als het landgoed groot is. Als zorgboerderij bezitten wij geen eigen gronden, maar werken wij vrijwel uitsluitend in opdracht van anderen.

Staatsbosbeheer

Voor Staatsbosbeheer onderhouden wij o.a. verschillende wandelpaden en de parkeerplaats van de Slangenburg. We verzamelen zwerfvuil, maaien de bermen en verrichten snoeiwerkzaamheden. Ook bosbouwkundige werkzaamheden zoals het opsnoeien van toekomstbomen, het verwijderen van Amerikaanse vogelkers of het compleet uitdunnen van bospercelen behoort tot ons takenpakket. Geregeld staan er reparaties aan hekken en rasters op het programma.

Sint Willibrords Abdij 

Sinds de verhuizing is ons takenpakket aangevuld met allerhande werkzaamheden voor de Abdij. Het Abdij-complex wordt door een houtgestookte CV verwarmt, wat inhoud dat er jaarlijks een grote voorraad brandhout moet worden verwerkt. Een aantal weken per jaar helpen wij de medewerkers van de Abdij hierbij. De rest van het jaar zetten wij ons in om een bijdrage te leveren aan het algehele onderhoud van het complex en haar eigen (bos-) gronden.

Het kasteel

In opdracht van het kasteel werken wij geregeld in de kasteeltuin of in de boomgaard met haar hoogstam fruitbomen. Wekelijks harken we het grind en zorgen wij dat het voorplein er netjes en verzorgd uit blijft zien. Hier zijn we all-round inzetbaar voor klussen binnen-, en buitenshuis. Zo helpen we geregeld met het versjouwen van meubulair door het hele kasteel of verzorgen wij het transport van goederen voor het gastenverblijf.

Natuurkampeerterrein Distelheide

Vanaf 2014 beheren wij het Natuurkampeerterrein aan de Stadsheidelaan in Doetinchem. Naast het allround onderhoudswerk aan de velden en de omliggende bossen verzorgen wij ook het dagelijks beheer. Onderhoud van het sanitairgebouw, beheren van reserveringen en het dagelijks klantcontact behoren tot de werkzaamheden die we met de zorgboerderij verrichten.

FarmaJuice / Verse groentesappen maken

Meerdere keren per week maken wij verse groentesappen op de zorgboerderij. Liefst met zelf verbouwde biologische groenten, maken wij de heerlijkste en gezondste sappen! In de nabije toekomst bouwen wij een voedselveilige ruimte waardoor we deze sappen ook daadwerkelijk kunnen gaan verkopen.

Brandhout

Als bescheiden bron van neveninkomsten heeft de zorgboerderij een brandhoutproject. Voor een kleine groep particuliere klanten fabriceren wij het hele jaar door brandhout. Dit hout vellen we zelf in het bos en verwerken wij tot kleine blokken voor in de openhaard/kachel.


En verder ...

Ieder mens kan veranderen en is in staat tot groei! En een zorg boerderij is de uitgelezen plek om dit te doen. Onze begeleiding wordt gekenmerkt door authentieke belangstelling, empathie, echtheid en enthousiasme. Wij gaan uit van gelijkwaardigheid, kunde en zelfredzaamheid in plaats van de traditionele cliënt/hulpverlener-relatie op basis van afhankelijkheid.

 

Echt werk

Het doel van zorgboerderij Slangenburg is het creëren en in stand houden van begeleide werkplekken op landgoed Slangenburg, voor mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.

Onder begeleiding deelnemen aan echte werkzaamheden is volgens ons een schitterende mogelijkheid om naar eigen kracht en kunnen een bijdrage te leveren aan de maatschappij.

 

Ervaringsleren

Wij doen dagelijks ons best om de werkzaamheden en de bijbehorende instructies af te stemmen op de individuele medewerkers. Wij besteden veel aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling en leerdoelen van onze medewerkers. Over het algemeen kan de zorgboerderij aangemerkt worden als een plek voor 'ervaringsleren';

Weinig theoretische, abstracte instructies, maar deelname, zelf doen en meemaken zijn hiervoor de belangrijkste ingrediënten.

 


Jaar van opening

Wij zijn in 2007 als zorgboerderij gestart.